V Guinei se po měsících ebolových prázdnin opět otevřely školy

20. 1. 2015 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
V západoafrické Guineji se pro statisíce žáků a studentů opět otevřely školy, které byly zhruba sedm měsíců zavřeny kvůli epidemii eboly. Krvácivá horečka se šíří stále pomaleji, ale zastavena ještě nebyla. Do škol podle odhadů dorazila necelá třetina školáků.


Podle dnešní bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - dosud vyžádala nejméně 8594 mrtvých, což je o 126 víc než před třemi dny. Na Guineu připadá přes 1800 obětí. Celkově bylo během nynější historicky nejhorší epidemie eboly v dějinách nakaženo 21.614 lidí.

Statisíce žáků se musely připravit na to, že si před vstupem do učeben vydezinfikují ruce a nechají změřit teplotu. Středisko pro boj s ebolou do škol distribuovalo zhruba 20.000 infračervených teploměrů. Horečka totiž bývá jedním z prvních příznaků nemoci.

Zhruba 8800 guinejských základních škol navštěvuje kolem 1,7 milionu žáků. Dnes ale ještě mnozí zůstali doma ze strachu před ebolou nebo kvůli tomu, že o znovuotevření škol nevěděli.

Jedna z expertek Dětského fondu OSN (UNICEF), citovaná agenturou DPA, dnes odhadla, že do škol přišlo jen kolem 30 procent žáků. Vyjádřila ale přesvědčení, že nejpozději do dvou týdnů budou zpátky ve školách všechny děti.

Školy se v Guineji na loňské letní prázdniny zavřely 30. června a v říjnu se pak kvůli epidemii eboly už neotevřely.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?