V H. Králové otevřeli jednotku intenzivní péče pro novorozence

3. 4. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové otevřeli zrekonstruovanou jednotku intenzivní péče pro novorozence. Stavební práce stály přes deset milionů korun, řekl ČTK zástupce přednosty dětské kliniky pro neonatologickou péči Zdeněk Kokštein.


Nová jednotka je určená pro 12 vážně nemocných nebo extrémně nedonošených novorozenců. Kapacitu je v případě potřeby možné rozšířit až na 15 novorozenců. „Za posledních deset až 15 let stoupl počet nemocných a hodně nedonošených novorozenců dvojnásobně, do původních prostor jsme se už nemohli vejít, a proto bylo nutné provést stavební úpravy,“ řekl Kokštein.

Počtem lůžek se jednotka oproti minulosti nezměnila. Novinkou je vybudování místnosti pro rodiče či nových izolací pro infekce a děti po operaci. Po dobu stavebních úprav sídlila novorozenecká jednotka intenzivní péče v náhradních prostorech.

Jednotka intenzivní péče pro novorozence v hradecké nemocnici slouží pro děti z Královéhradeckého a Pardubického kraje a také pro okresy Havlíčkův Brod a Semily. „Ročně se na jednotce vystřídá na 550 novorozenců. Těch nedonošených pod 1500 gramů máme každoročně 100 až 120,“ řekl Kokštein.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?