V Havlíčkově Brodě vznikne centrum duševního zdraví

23. 2. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
V Havlíčkově Brodě vznikne nové centrum duševního zdraví, které bude poskytovat ambulantní péči nemocným lidem propuštěným z havlíčkobrodské psychiatrické nemocnice. Vysočina se totiž zapojila do pilotního projektu celorepublikové transformace psychiatrické péče.


„Havlíčkobrodská radnice z toho důvodu vyčlenila budoucí stavbě volné pozemky vedle obchodního domu Kaufland, kousek od vlakového nádraží a autobusového terminálu. V současné době probíhá výběr hlavního investora, přičemž město to rozhodně nebude,“ uvedla brodská místostarostka Ivana Mojžyšková. Podle ní půjde o součinnost více složek, konkrétně pak Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod a Fokusu Vysočina. „Podobné centrum vznikne i v Jihlavě, kde je rovněž psychiatrická nemocnice. V havlíčkobrodském centru by pak měli pracovat psychiatři, zdravotní sestry a sociální pracovníci, kteří budou nemocným pomáhat s návratem do normálního života,“ vysvětlila Mojžyšková.

Projekt má na starosti stát, který stavbu bude financovat. Podle ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška bude centrum fungovat jako terénní a ambulantní služba zároveň. „V centru by mohla být i psychiatrická ambulance a zdravotní služba, přičemž klientům bude personál poskytovat následnou péči a podporu při návratu do přirozeného prostřední a běžného života.

Plánujeme i spolupráci s Fokusem Vysočina, který nabízí chráněné bydlení,“ řekl Mašek a dodal, že podobné služby v České republice zatím nefungují a české zdravotnictví se inspirovalo u kolegů v Holandsku a Belgii, kde podobná zařízení běžně fungují. „Centrum má řadu výhod nejen pro nemocné lidi, ale i pro celou společnost. Bude se snažit předcházet různým sociálně patologickým jevům, kriminalitě a především pak pomůže s prevencí u nemocných lidí,“ pokračoval Mašek. Jak podotkl, že se však musí vyjasnit otázka budoucího financování, jakmile skončí dotační peníze.

Radnice si od vzniku centra také slibuje to, že se zlepší přehled o propuštěných pacientech. „Díky tomu budou lékaři vědět, kde se pacienti pohybují, jak žijí, zda užívají pravidelně léky a jak se jejich celkový zdravotní stav vyvíjí,“ konstatovala Mojžyšková s tím, že do centra duševního zdraví budou lidé chodit i na kontroly.

Podle ní jsou městě někteří lidé bez trvalého přístřeší, kteří se rekrutují z bývalých pacientů havlíčkobrodské psychiatrické nemocnice. „V zahraničí je běžné, že podobná pracoviště nevznikají u psychiatrických nemocnic, aby klienti neměli dojem, že se vracejí,“ nechala se slyšet Mojžyšková.

Reforma psychiatrické péče v Česku je naplánována do roku 2025. Počítá s přesunem části péče z velkých léčeben, kterých je v Česku 22, do komunitních center duševního zdraví. Do dvou let by jich měly být po celé zemi otevřeny zhruba tři desítky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?