V Hradci Králové jdou dolů platy, FN je ve ztrátě

18. 6. 2013 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Hradec Králové se letos dostala poprvé do ztráty. Propad hospodaření, který v prvním čtvrtletí činil 102 milionů korun, se nemocnice snaží tlumit snížením mezd a dalšími úsporami. Od dubna nemocnice odebrala lékařům 6,25 procenta dřívějšího navýšení tarifu, u sester snížení činí polovinu. Lékaři tak přišli o to, co vloni dostali přidáno. Uvedl to včerejší deník Dnes v příloze pro hradecký kraj.


Průměrná hrubá mzda klesla lékařům od dubna na 71.000 korun, místo loňských 74.200 Kč. Tarifní složka u lékařů tvoří necelou polovinu mzdy. Nelékařští pracovníci mají průměrnou mzdu 28.800 korun místo 29.600 vloni. Nemocnice tím ušetří asi 60 milionů korun. Nemocnice má přes 4300 zaměstnanců, z toho je asi 590 lékařů. V nelékařských profesích působí 2000 zdravotníků.

Hlavním důvodem ztráty nemocnice je to, že jí pojišťovny, stejně jako jiným zařízením, podle nové úhradové vyhlášky poslaly mnohem méně peněz než v dřívějších letech. „V současné době je nastavení celého systému nevyvážené a bez navýšení prostředků například zvýšenými platbami za státní pojištěnce či bez redukcí celých zařízení není udržitelné,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Prymula.

Předseda Lékařského odborového klubu ve fakultní nemocnici David Doležal označil postoj odborů za racionální. „Rádi bychom, aby fakultní nemocnice vyplula slušně z finančních problémů. Úspora ve mzdách pro ni nebude zásadní,“ řekl. Podle lékařských odborů není postup hradecké nemocnice ojedinělý. Se snižováním platů začala nemocnice v Olomouci, teď se stejně chovají i pražské nemocnice, uvedl deník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?