V hradecké nemocnici jako první v ČR použili metodu VATS

24. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové lékaři jako první v ČR odoperovali několik pacientů s plicními nádory metodou takzvané uniportální videotorakospie (VATS), která je pro pacienty šetrnější než dosud používané postupy. Informoval o tom Jakub Sochor z hradecké fakultní nemocnice.


„Při použití této metody lékaři do těla pacienta provedou pouze jeden malý řez, kterým zavedou kameru a současně provádějí operaci,“ uvedl Sochor. Nemocnice plánuje v operacích touto metodou pokračovat. Lékaři předpokládají, že ji použijí až u několika desítek pacientů ročně. „Jedním takzvaným portem jsme schopni z těla pacientů například vyjmout menší nádory v prvním a druhém stadiu nádorové nemoci do velikosti až pět centimetrů,“ řekl zástupce přednosty kardiochirurgické kliniky pro hrudní chirurgii fakultní nemocnice Ivo Hanke.

U starších metod lékaři používali pro vstup do těla několik otvorů, při dříve používaných klasických operacích se dělal jeden až 30 centimetrů dlouhý řez. „Zaváděná metoda znamená pro pacienty menší trauma a přináší jim rychlejší rekonvalescenci. Metoda je díky své šetrnosti, snížení rizika vhodná také pro starší pacienty, lékaři již operovali několik nemocných s nádory starších sedmdesáti let,“ uvedl Sochor.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se 26. až 27. října uskuteční sympozium zaměřené na tuto metodu, přednášejícím bude i průkopník této metody Diego Gonzales Rivas, který první operaci provedl v roce 2010. „Hlavním cílem sympozia je získání a výměna zkušeností, informací, tipů a triků u jednotlivých postupů vztahujících se především k uniportální VATS,“ uvedl Hanke. Semináře se zúčastní zhruba čtyři desítky lékařů z ČR i z okolních zemí. Součástí sympozia bude také přímý přenos dvou operací.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?