V Hustopečích nemocnici předali kraji

22. 6. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Představitelé Hustopečí odhlasovali, že nemocnici bude ve městě provozovat Jihomoravský kraj. Někteří ale byli proti.


Hustopečští zastupitelé na zasedání minulý týden odsouhlasili převedení městské nemocnice pod správu Jihomoravského kraje. I přes slíbené záruky zazněly před finálním hlasováním obavy, jaká budoucnost zdravotnické zařízení čeká. Opoziční zastupitel Libor Sadílek (ODS) dokonce opustil sál, v němž zastupitelé rozhodovali. Odvrátit převod se ale nepodařilo. Koalice dlouho připravovaný krok prosadila. „Denně jsme probírali podobu smluv. Poslední úpravy jsme projednávali ještě ve čtvrtek, kdy bylo zasedání rady Jihomoravského kraje,“ uvedla starostka Hustopečí Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

Stejné jednání se příští týden uskuteční i na krajském zastupitelstvu. Vzhledem k předchozím prohlášením hejtmana Michala Haška a radního pro zdravotnictví Marka Šlapala (oba ČSSD) lze předpokládat, že návrh projde. Od prvního července se tak nemocnice podle všeho stane krajskou příspěvkovou organizací. Nejvyšší představitelé Hustopečí v čele se starostkou Potměšilovou kvůli tomu v minulých týdnech dotahovali poslední detaily dohody. Včetně „drobné“ techniky jako jsou mobilní telefony.

O osudu nemocnice Hustopečští jednají druhým rokem. Důvodem se stala přílišná ekonomická zátěž. Jiného zájemce než kraj se jim sehnat nepodařilo. Proti převedení se přesto stavěli zastupitelé Miroslav Patloka (Nezávislí) či Ludmila Živná (KSČM). Další ze zastupitelů Sadílek odešel. „S celým tímto řešením se neztotožňuji, takže se omlouvám, ale vrátím se zpátky, až se bude řešit jiný bod programu. Zdržuji se tedy hlasování,“ řekl, než se za ním zavřely dveře.

Obavy ze změn

Vedení města už dříve podepsalo smlouvu, z níž vyplývá, že se o každou změnu ve struktuře musí žádat ministerstvo financí. To bude platit i nadále. Případná sankce za porušení je milion korun.
To je ale podle obyvatele Zdeňka Rybáře málo. „Jak můžeme vědět, že nemocnici časem na něco nepředělají? Pro kraj není třeba pět milionů na sankcích moc.“
Hodnota movitého i nemovitého majetku nemocnice je 51 milionů korun. S majetkem přechází také všechny závazky. Podle starostky Potměšilové je nutné, aby kraj do nemocnice investoval. Fungovat bude samostatně, verze spojení s nemocnicí v Břeclavi padla už dříve. Hustopečské zařízení v posledním období sužovaly hospodářské ztráty, komplikace byly i s vyplácením mezd.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?