V IKEM dostalo za 49 let novou ledvinu už 5000 pacientů

4. 12. 2015 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) dostalo za 49 let novou ledvinu 5000 pacientů, celkem to je 5681 ledvin, řekl novinářům ředitel IKEM Aleš Herman. Nejstarší systematický český transplantační program pomůže v průměru pěti pacientům týdně.


Pětitisícím pacientem je sedmašedesátiletý Ladislav Rozsíval z Prahy. Díky transplantaci už nemusí docházet pravidelně na dialýzu.

„Transplantcentrum IKEM má za sebou další velký milník, 14. listopadu transplantovalo 5000. ledvinu. Od roku 1966 tak lékaři pomohli 1828 ženám a 3172 mužům,“ uvedl ředitel. Na čekací listině IKEM je nyní 420 pacientů.

Pětitisící pacient měl nemocné ledviny od roku 2000, postupně mu přestaly fungovat. Na dialýze byl posledních 14 měsíců před transplantací. V rodině ani blízkém okolí dárce nenašel. „Když mi lékaři volali, že pro mě mají novou ledvinu, byl to úžasný pocit. Je to pro mě nový start, budu konečně volný, můj život nebude jen od dialýzy k dialýze,“ řekl.

Novou ledvinu lze díky pokroku medicíny transplantovat téměř všem nemocným. IKEM dělá nadpoloviční většinu transplantací ledvin v Česku, loni tu lékaři transplantovali 265 ledvin z celkových 507.

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie docent Jiří Froněk připomněl, že velký nárůst přinesl rozvoj programu transplantace ledvin od žijících dárců. V současnosti jich IKEM provádí ročně 50 až 60.

„Pro pacienty se selháním ledvin to znamená výrazně lepší dlouhodobé výsledky. Většina ledvin od žijících dárců funguje lépe a déle,“ uvedl Froněk, který program transplantací ledvin od žijících dárců v roce 2012 reorganizoval, zavedl nové metody včetně párových výměn ledvin a řetězových transplantací.

„Přestože se nám podařilo počty skokově zvýšit o stovky procent, je to stále málo - sotva pětina všech transplantací ledvin. V porovnání se západní Evropou máme co dohánět - tam tvoří transplantace ledvin od živých dárců někdy až polovinu,“ dodal Froněk.

Chronické selhání ledvin postihlo v Česku 11.000 lidí. „Alarmující je, že 45 procent pacientů se ocitlo na dialýze, aniž tušilo, že mají ledviny poškozené. Přitom pečlivé vyšetření oddálí dialýzu i transplantaci,“ řekl přednosta kliniky nefrologie profesor Ondřej Viklický.

V Česku žije s funkční transplantovanou ledvinou 4526 nemocných, zbytek je léčen dialýzou. Počty transplantovaných rostou, pacienti žijí dvakrát déle než nemocní na dialýze. V roce 1995 pečovali v IKEM o 692 nemocných po transplantaci ledviny, letos jich sledují ambulantně 2265.

Transplantace ledvin má podle náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Hoňka i finanční přínos. „Zatímco v roce před transplantací, kdy musí chodit na dialýzu, jsou náklady na jednoho klienta v průměru 773.000 korun, v roce po transplantaci o 474.000 korun méně. Ušetřené peníze lze použít pro ostatní nemocné,“ řekl.

Letos transplantoval IKEM ledvinu 243 pacientům, celkem ji tak dostalo k dnešku 5012 lidí, dva poslední v noci na dnešek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?