V IKEM transplantovali půlročnímu chlapci část jater od otce

28. 2. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantovali půlročnímu chlapci část jater od jeho otce. Chlapec, který měl před sebou možná jen pár dnů života, postupně nabývá sil, všechny komplikace se podařilo překonat.


ČTK to sdělila mluvčí IKEM Veronika Velcová. Zákrok, jakým je transplantace jater od žijícího dárce, provedli lékaři IKEM teprve počtvrté. Program chtějí dál rozvíjet.

„Ačkoliv měl Vojtíšek už půl roku, vážil jen šest kilogramů a jeho organismus byl velmi zranitelný. Všechny komplikace se ale podařilo překonat. Chlapec je nyní stabilizovaný a postupně nabývá sil. A co je nejdůležitější, jeho nová játra fungují od začátku výborně,“ uvedla přednostka kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče Eva Kieslichová. Vojtu teď čeká několik týdnů pooperační péče.

Chlapec se narodil s vrozenou cytomegalovirovou infekcí, neonatální hepatitidou a cirhózou jater. Kdyby lékaři čekali, až se pro něj najdou nová játra na čekací listině, operace by se zřejmě nedožil. I proto se rozhodli oslovit chlapcova otce, který se hned dal vyšetřit. Potvrdilo se, že je pro svého syna vhodným dárcem.

„Já jsem neváhal ani vteřinu, když mi lékaři řekli, že bych Vojtíškovi zachránil život tím, že mu dám kousek svých jater, To by udělal každý rodič,“ řekl Vojtův otec.

Při jedenáctihodinové operaci lékaři pracovali na dvou sálech, jeden tým odebral otci část jater, druhý transplantoval štěp synovi. Vše bylo o to náročnější, že u dítěte museli chirurgové nejprve odstranit nemocná játra, teprve poté na krevní oběh i žlučovody napojit část nových jater.

„Odebrat část životně důležitého orgánu zdravému člověku a tu pak transplantovat dětskému příjemci je jedna z nejobtížnějších transplantací. Pro malého Vojtu nebyla jiná možnost,“ shrnul přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který obě operace vedl.

I když se IKEM specializuje na dospělé pacienty, pro ty dětské má také vyškolený personál. Děti potřebují vysoce specializovanou péči v průběhu operace i v následném pooperačním období. Jsou na resuscitačním oddělení ošetřovány v samostatných boxech a mají trvale kontakt s rodiči.

Lékaři v IKEM loni provedli nejvíce transplantací jater v historii, 87, z toho devět u dětí. V sedmi případech použili metodu splitu, kdy se jedna játra rozdělí mezi dva příjemce. Větší dostane dospělý, menší dítě.

„Jsem pyšný, že program transplantace jater od žijících dárců s metodou splitu v IKEM funguje. Patří sice k nejnáročnějším po technické i finanční stránce, zachraňuje ale to nejdůležitější, lidské životy,“ ocenil ředitel IKEM Aleš Herman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?