V Iráku byla otevřena první dětská onkologická nemocnice

25. 10. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
První dětská onkologická nemocnice v Iráku byla otevřena v Basře na jihu země. Právě toto město, které bylo v první linii tří válek za necelá tři desetiletí, zaznamenává v posledních letech dosud nevysvětlený výrazný nárůst případů onemocnění leukemií u dětí.


Od roku 1993 „se počet případů leukemie u dětí mladších 15 let zvýšil zhruba na čtyřnásobek,“ citovala agentura AFP lékaře působícího v nové nemocnici Džanana Hasana.

„Většina z nich byla zařazena do vysoce rizikové skupiny, to znamená, že šance těchto dětí na přežití jsou skrovné,“ zdůraznil lékař Hasan Džanan při slavnostním otevření nemocnice. Obklopoval ho hlouček sklíčených rodičů s nemocnými dětmi, z nichž mnohé byly v důsledku chemoterapie holohlavé.

Nemocnice vybudovaná díky mezinárodní finanční pomoci a podpoře se oficiálně otevřela ve čtvrtek, částečně už ale funguje několik měsíců.

„Tato nemocnice představuje velký krok vpřed,“ prohlásil doktor Hasan a poděkoval všem, kdo se na její výstavbě podíleli. „Je to záslužné úsilí, stále nám ale ještě chybí speciální vybavení, laboratoře a řada léků. Doufáme, že je získáme v budoucnu.“

Právě kvůli tomu nebude moci být tříletý Muntadar se zavedenou nitrožilní kapačkou léčen přímo v Basře. Před rokem u něj lékaři diagnostikovali rakovinový nádor.

„Odvezli jsme ho před několika měsíci do Íránu, tam ho operovali, aby se mu pokusili ulevit,“ řekla chlapcova matka, vyhrnula Muntadarovi tričko a ukázala velikou jizvu na bříšku. „Řekli nám, že pro něj nemohou nic udělat, proto se pokoušíme zajistit mu léčení v cizině, možná v Thajsku,“ povzdychne si paní Ahmadová. Ve tváři má stejně rezignovaný výraz jako její synek.

Ze studie Washingtonské univerzity v Seattlu, provedené za podpory doktora Hasana a univerzitní nemocnice v Basře, vyplynulo, že počet případů onemocnění leukemií zjištěných u dětí v daném regionu se v letech 1993 až 2007 neustále zvyšoval.

Autoři studie publikované v americkém odborném magazínu Amy Hagopianová a Tim Takaro napočítali v roce 1993 u dětí mladších 15 let 15 případů leukemie. Vrcholu dosáhla tato křivka v roce 2006 s 97 případy, o rok později byl zaznamenán pokles na 56 nových onemocnění.

Míra onemocnění leukemií u dětí v Basře je vyšší než v sousedních zemích jako Kuvajt nebo Omán, nebo ve Spojených státech a Evropské unii, konstatují autoři studie. Zástupce ředitele nové dětské onkologie v Basře Muhammad Kámil potvrzuje, že „výzkumy vykazují troj- až čtyřnásobný nárůst výskytu leukemie u dětí v Basře“, zdůrazňuje ale zároveň, že „nejsou k dispozici studie příčin tohoto trendu“.

Lékaři soudí, že na vině je průmyslové znečištění a výpary z blízkých ropných vrtů. Poukazují však také na situaci v Basře, která se nacházela v první linii ve třech hlavních iráckých válečných konfliktech: ve válce proti Íránu v letech 1980 až 1988, v první válce v Perském zálivu v roce 1991 a za americké invaze v roce 2003.

„Pracujeme na hypotéze, že vystavení organizmu nebezpečným produktům během těchto válek mohlo způsobit rozvoj leukemie,“ konstatují autoři studie.

Je obtížné přesně zjistit, jaké zbraně byly použity v těchto válkách i při potlačování šíitského povstání na jihu Iráku režimem Saddáma Husajna. Někteří lidé podle AFP poukazují na zbraně s ochuzeným uranem, použité Spojenými státy a koaličními silami v letech 1991 a 2003.

Neexistují ale vědecké důkazy ohledně spojitosti mezi touto radiaktivitou a zdravotními problémy. „Žádný výzkum v této věci se v Iráku neprováděl,“ tvrdí doktor Hasan.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?