V J. Hradci zahájilo provoz oddělení následné intenzivní péče

16. 9. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jindřichohradecká nemocnice jako první v kraji zahájila provoz oddělení následné intenzivní péče. Bude sloužit pacientům připojeným dlouhodobě na plicní ventilátory. Nové oddělení má osm lůžek a jeho vybudování stálo 14 milionů korun. Novinářům to řekli zástupci jindřichohradecké nemocnice a Jihočeského kraje.


„Pro nemocné to znamená vedle lepší dostupnosti tohoto typu péče také snazší a častější kontakt se členy rodiny. Jde o další zásadní krok ke zkvalitnění služeb poskytovaných v rámci jihočeského zdravotnického systému,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec Miroslav Janovský.

Podle odborných zdrojů se až 20 procent pacientů na jednotkách intenzivní péče nebo anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) připojených na ventilátor stane závislými na umělé plicní ventilaci. Jejich dlouhodobý pobyt na těchto odděleních se stal problémem v řadě zemí. Lůžka na ARO jsou totiž primárně určena především pro akutně nemocné se selháním základních životních funkcí. Navíc pobyt na ARO je až třikrát dražší než na oddělení následné intenzivní péče.

„Lékaři zdejšího anesteziologicko-resuscitačního oddělení, s nímž je jednotka následné intenzivní péče provozně propojena, mají bohaté zkušenosti s péčí o dlouhodobě ventilované pacienty v rámci pilotního projektu Domácí umělá plicní ventilace, který ministerstvo zdravotnictví zahájilo v roce 2003. Nyní mohou pečovat o své pacienty jak v jejich vlastním domácím prostředí, tak i v nemocnici,“ uvedla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?