V Japonsku poprvé oznámeno narození dítěte "náhradní matky"

16. 10. 2006 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Japonská žena kolem padesátky porodila dítě, které jako "náhradní matka" odnosila pro svou dceru. O prvním případu využití metody, která je sice v Japonsku legální, avšak zdravotnickými orgány zavržená a odmítaná vládou, informoval v neděli na tiskové konferenci v Tokiu lékař, který proces zprostředkoval...


Tokio -

Žena, jejíž totožnost šéf porodnické kliniky v centrální prefektuře Nagano Jahiro Necu neuvedl, prý porodila v první polovině loňského roku. Chtěla pomoci své dceři, které byla kvůli diagnostikované rakovině odstraněna děloha. Nechala si proto implantovat vajíčko své dcery oplodněné spermatem jejího manžela.

Dítě, jehož pohlaví lékař neuvedl, bylo nejprve zapsáno v matrice jako potomek ženy, která ho porodila - tedy své babičky. Jeho vlastní rodiče ho později adoptovali. Podle Necua jde o první dítě v Japonsku, které odnosila „náhradní matka“.

Necu, který se vzepřel směrnicím sdružení porodníků a pomohl později stejnou cestou k dítěti i dalším manželským párům, vyzývá lékařské kruhy a vládu, aby přehodnotily svá stanoviska a politiku.

„Chci vyvolat debatu na toto téma. Chci, aby se o něm diskutovalo všeobecně,“ citovala lékařovo prohlášení na tiskové konferenci agentura Reuters.

Japonské ministerstvo spravedlnosti zastává názor, že matkou dítěte je žena, která ho porodila, nikoli biologická matka. Odpůrci tohoto postoje poukazují na to, že takové stanovisko ignoruje zájem dítěte.

Téma „náhradní matky“ se v Japonsku dostalo do centra pozornosti poté, co si tímto způsobem opatřil dvojčata prominentní manželský pár. Jejich žádost o oficiální zapsání dětí jako jejich vlastních však byla zamítnuta a manželé bojují o vytouženou možnost před soudem.

„Chci, aby lidé o náhradních matkách mluvili, protože tato otázka může v budoucnu ovlivnit jejich život,“ řekl dnes gynekolog a porodník Necu. Poukázal v dané souvislosti na fakt, že neplodnost se stává stále závažnějším problémem v Japonsku, jehož populace neúprosně stárne a snižuje se.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?