V Jemenu je nakaženo cholerou podle MVČK milion lidí

22. 12. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jemenu je cholerou nakažen už milion lidí. Oznámil to včera Mezinárodní výbor Červeného kříže. Je to poprvé, co se počet nakažených vyšplhal k milionu. Onemocnění se začalo šířit letos v dubnu a podlehlo mu přes 2000 lidí.

Na podzim začala epidemie ustupovat a organizace Lékaři bez hranic zavírala svá pracoviště určená k ošetření nemocných. V Jemenu se ale neustále zhoršuje humanitární situace kvůli pokračujícím bojům a obtížím spojeným se zásobováním.

Podle nejnovější statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) v Jemenu cholera zabila 2219 osob, z nichž třetina jsou děti. Začátkem ledna WHO upozornila, že hrozí, že nakažených začne znovu přibývat.

Jemen je jedna z nejchudších zemí světa a od roku 2014 je dějištěm bojů mezi menšinovými šíity a vládou. Zemřelo při nich podle OSN na 10.000 lidí.

Onemocnění se šíří kontaminovanou vodou a projevuje se akutními průjmy a dehydratací. Při včasném podání léků je lze vyléčit, v opačném případě může usmrtit do několika hodin. Jemenský zdravotní systém je v troskách, zdravotníci nedostali po mnoho měsíců mzdy.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydala zprávu o dostupnosti potravin na světě. Konstatovala v ní, že situace se rychle zhoršuje v oblastech konfliktů, tedy na Blízkém východě a v severní Africe. Nejpostiženější jsou podle FAO Sýrie, Jemen, Irák, Libye a Súdán. Podvýživou tam trpí v průměru více než čtvrtina populace.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?