V Jihočeském kraji trpí depresemi přibližně 65.000 lidí

16. 6. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihočeském kraji má deprese přibližně 65.000 lidí, což znamená, že tímto onemocněním trpí v regionu každý 10. člověk. Podle odborníků řada pacientů tuto diagnózu podceňuje.


ČTK o tom informoval primář psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice Jan Tuček.

„Svou významnou roli zde kromě už zmíněné sezónnosti sehrává v současné době při rozvoji reaktivních depresivních stavů celá řada dalších faktorů. Jsou jimi nezaměstnanost, obtížné shánění práce a s tím spojená obava ze ztráty zaměstnání, rostoucí nároky zaměstnavatelů a z toho vyplývající stres, nedůvěra k politikům, finanční problémy, zadluženost spojená s hrozbou exekucí a další,“ řekl Tuček.

Mezi typické příznaky depresí patří zejména zvýšená únava, apatie, případně podrážděnost, ospalost, potíže se spánkem a celková vyčerpanost. Člověk se nedokáže soustředit, často ani pracovat. Mnozí lidé si rozvoj depresí uvědomují, ale domnívají se, že toto onemocnění přejde samo, a že ho zvládnou bez odborné pomoci.

„Návštěva lékaře by se neměla odkládat, pokud jsou problémy dlouhodobé, zásadně omezují život člověka, který tak nemůže vykonávat běžné denní činnosti ať už v zaměstnání či v rodině a samozřejmě především a neodkladně pokud dojde k úvahám o dobrovolném odchodu ze světa,“ řekl Tuček.

Dodal, že čekárny psychiatrů se plní především na jaře a na podzim. Osvědčenou prevencí proti depresím je podle Tučka především zdravý životní cíl. „Dnešní doba tlačí na výkon, žene nás dopředu a člověk, který je vyčerpán, se neprávem stává outsiderem. Výkon člověka, žijícího pod neustálým pracovním tlakem a stresem, bude postupem času dále klesat a on se bude cítit hůř a hůř,“ řekl Tuček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?