V Jihomoravském kraji po letech vzrostl počet porodů

17. 2. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Po několika letech vzrostl loni v Jihomoravském kraji počet porodů. Nemocnice zaznamenaly celkem 12.995 porodů, zatímco v předchozích třech letech jich bylo pokaždé okolo 12.500.


Podařilo se zastavit klesající tendenci a konečně dosáhnout nárůstu porodů, řekl novinářům primář Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petr Janků. Zhruba pětina porodů byla císařským řezem, což je podle Janků oproti celorepublikovým 26 procentům podprůměr. Při porodech se narodilo celkem živých 13.160 dětí. Rozdíl mezi počtem porodů a dětí tvoří vícečetná těhotenství.
Počet porodů v Jihomoravském kraji za poslední roky klesal. V roce 2011 se dokonce dostal pod třináctitisícovou hranici a od té doby bylo ročně okolo 12.500 porodů. „Zastavili jsme klesající tendenci a zaznamenali nárůst, přestože ve většině jiných krajů počet porodů klesá,“ uvedl Janků.

Nejvíce porodů měla Fakultní nemocnice Brno, a to přes 6000, necelých tisíc porodů měly nemocnice v Břeclavi, ve Znojmě i ve Vyškově, přes 800 Boskovice a více než 500 Ivančice.
Zhruba pětina porodů byla císařským řezem. „Dáváme přednost fyziologickému porodu. Císařský řez používáme jen v případě, že je ohrožený plod nebo matka,“ uvedl Janků.

Loni se v celém kraji narodilo 31 dětí mrtvých, dalších 19 zemřelo v prvním týdnu. Narodilo se také téměř 900 nezralých novorozenců, kteří vážili méně než 2,5 kilogramu, z toho 146 dětí mělo váhu pod 1,5 kilogramu a z nich 76 bylo extrémně nezralých s váhou do jednoho kilogramu. Podle primáře neonatologického oddělení Ivo Borka se rodí nezralé děti často starším matkám. Neonatologické oddělení se o děti po porodu stará. „Čím je žena starší, tím větší komplikace může těhotenství přinést,“ uvedl Borek. V dnešní době je totiž běžné, že rodí žena ve 40 letech, zatímco dříve to bylo zřídka. Žena ve 40 má přitom zcela jiný zdravotní stav než žena ve 20 letech.

Pod hranicí 200 zůstal loni stejně jako předloni také počet vícečetných těhotenství. V minulosti bylo totiž vícečetných porodů okolo 250 za rok. Právě porodů dvojčat a trojčat případně více dětí se lékaři obávají. „Vícečetná těhotenství jsou provázená předčasným porodem,“ řekl Janků. Děti pak mohou mít zdravotní obtíže jako astma, cukrovku nebo další problémy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?