V Jižní Koreji podlehli nemoci MERS první dva lidé

3. 6. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jižní Korea dnes oznámila první dva případy úmrtí na nebezpečný koronavirus MERS (Middle East Respiratory Syndrome). V zemi se už nemocí původem z Blízkého východu nakazilo během dvou týdnů 25 lidí, stav tří pacientů je kritický.


Desítky škol a školek v okolí Soulu zrušily z preventivních důvodů tento týden vyučování. Mezi obyvateli jihokorejské metropole se šíří panika a ve velkém nakupují hygienické roušky. Okolní země začínají na letišti kontrolovat cestující z Jižní Koreje.

První obětí nemoci se v Jižní Koreji už v pondělí stala 58letá žena, která se nakazila kontaktem s prvním známým pacientem v Jižní Koreji. Následně chorobě podlehl 71letý muž, který měl ale už dříve vážné zdravotní problémy. Oběma pacientům selhalo dýchání.

Zhoršení nastalo také u infikovaného Jihokorejce, který je hospitalizován v jihočínském městě Chuej-čou. Nemoc do Číny zavlekl, když neuposlechl karanténní nařízení jihokorejských úřadů a po onemocnění svého otce se neizoloval. Nyní dýchá s pomocí respirátoru.

Více než 50 škol a školek v okolí nemocnice poblíž Soulu, kde zemřela 58letá pacientka, odvolalo do konce týdne vyučování. Stalo se tak poté, co rodiče žijící v této oblasti požádali školy, aby přijaly preventivní kroky.

Podle agentury AP v Jižní Koreji rostou obavy veřejnosti ze šíření viru. Velká obchodní centra zaznamenala obrovský zájem zákazníků o zdravotnické roušky, dezinfekční mýdla a ústní vody. Roušky, jejichž prodej podle agentury AFP vzrostl o víkendu o 700 procent, jsou stále k častěji k vidění na lidech procházejících ulicemi Soulu. Podle AFP k nošení masek vyzvaly občany přímo jihokorejské úřady.
Jihokorejská média kritizují vládu, že po objevení prvního případu MERS v zemi nezakročila dostatečně rychle a přísně a nezamezila dalšímu přenosu viru. Soul nyní zvažuje uvalení zákazu cest do zahraničí na 700 lidí, kteří jsou kvůli možné nákaze v dobrovolné izolaci.

Thajsko a Vietnam dnes informovaly, že zpřísnily na letištích bezpečnostní kontroly pasažérů, kteří cestují z Jižní Koreje. V Číně prý stovky lidí zrušily své plánované lety do Jižní Koreje.
První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v září 2012 v Saúdské Arábii a právě z této země pochází také většina obětí nemoci. Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1100 lidí ve 23 zemích a více než 460 jich zemřelo, valná většina v Saúdské Arábii.

Prvním jihokorejským případem byl 68letý muž, který navštívil v dubnu a v květnu Bahrajn a vracel se do Jižní Koreje přes Katar. Korea dnes potvrdila celkový počet 25 nakažených, čímž se zařadila v počtu pacientů na třetí místo za Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty.
Světová zdravotnická organizace (WHO) už dříve uvedla, že všichni Jihokorejci s MERS se infikovali přímo od zmíněného 68letého muže a že nemoc se v zemi lavinovitě nešíří.

Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Ze studií, o nichž informovala WHO, vyplývá, že výskyt koronaviru je vyšší u osob, které byly ve styku s velbloudy. Tato zvířata se koronavirem snadno nakazí. S jejich chovem zřejmě souvisí také četnost výskytu u lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?