V Jižním Súdánu je bezprostředně ohrožen život 50.000 dětí

16. 6. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jižním Súdánu, který už šest měsíců pustoší občanská válka, může na nemoci či hlad brzy zemřít více než 50.000 dětí. Uvedla to Organizace spojených národů. Agentura AFP v této souvislosti informovala, že na pomoc tamnímu obyvatelstvu OSN požaduje od dárcovských zemí miliardu dolarů (přes 20 miliard Kč).


„Okamžitým cílem humanitární operace je zachránit lidské životy a zabránit hladomoru. Mnohé skupiny obyvatel již nemohou nic pěstovat či se starat o dobytek. Riziko hladomoru je vysoké. V některých těžko dostupných oblastech země již lidé umírají hlady,“ upozorňuje OSN. Organizace vyhlásila plán na záchranu asi čtyř milionů osob postižených hladem, násilím a nemocemi.

Od začátku ozbrojeného konfliktu mezi příznivci prezidenta Salvy Kiira a rebely, které vede bývalý viceprezident Riek Machar, uplynulo už téměř půl roku. Podle OSN uprchlo v Jižním Súdánu ze svých domovů od začátku bojů více než milion lidí. Jedna třetina populace země, zhruba 3,7 milionu lidí, je prý ohrožena smrtí hladem. Podle OSN v zemi akutně hrozí také epidemie cholery.

Rada bezpečnosti OSN koncem května schválila rezoluci nařizující příslušníkům mírové mise OSN v Jižním Súdánu, aby dali přednost ochraně civilistů před ostatními aktivitami. Rada v jednomyslně přijatém textu všemi jejími 15 členy také povolila na zajištění bezpečnosti obyvatelstva použít „všechny dostupné prostředky“.

Jižní Súdán je nejmladším státem světa. Vznikl v roce 2011 odtržením od Súdánu. Znepřátelené strany zahájily v lednu mírové rozhovory, které ale zatím neumožnily konflikt ukončit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?