V Karlovarském kraji začne při mimořádnostech fungovat infolinka

26. 1. 2017 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Mimořádnosti v Karlovarském kraji bude evidovat nová aplikace Micro Rescue.


Prostřednictvím on-line centra sjednotí informace od složek integrovaného záchranného systému. Umožní tak sledovat například pohyb zraněných při přesunu z místa nehody či neštěstí do zdravotnických zařízení. Obyvatelé pak tyto informace budou moci získat na specializované infolince. Řekl to náměstek hejtmanky Petr Kubis (ANO).

Když nastane taková událost, aktivuje se podle něj informační centrum pro obyvatele, kteří můžou na dopředu zveřejněné číslo telefonovat a vyžadovat informaci o zraněných. Podobnými dotazy tak nebudou zatěžována operační střediska jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Systém bude navíc evidovat i volajícího pro případ možného zjišťování totožnosti zraněných či obětí.

Unikátnost systému spočívá ve shromáždění informací od všech záchranných složek v jediné aplikaci. Kromě hasičů, zdravotníků a policie počítá kraj i se zapojením dalších institucí - například letiště, krajské hygienické stanice. Informační centrum budou materiálně i personálně zajišťovat karlovarští hasiči. Předpokládá se, že provoz bude stát 200.000 korun ročně.

Aplikace by měla začít fungovat v následujících týdnech. Kraj by chtěl v letošním roce navázat také spuštěním nového krajského bezpečnostního portálu. Tam by lidé mohli najít veškeré údaje o aktuální bezpečnostní situaci, průjezdnosti silnic nebo programech prevence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?