V kauze Rumburk by mohlo být rozhodnuto už příští týden

15. 1. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký krajský soud by mohl v kauze údajných vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku rozhodnout už příští týden. ČTK to řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Obžalobě z vražd šesti pacientů čelí zdravotní sestra Věra Marešová. Pro případ bude klíčový revizní znalecký posudek, který zadal soud.


Soud má ve čtvrtek 21. ledna v plánu právě revizní znalecký posudek. „Není vyloučeno, že dojde i na závěrečné řeči a rozsudek,“ řekla ČTK Trejbalová. U soudu už vypovídali všichni svědci, zazněly i listinné důkazy. Podle obžaloby Marešová zabíjela draslíkem. Obžalovaná přijde příští týden k soudu poprvé sama, soud ji krátce před Vánocemi pravomocně propustil z vazby, ve které strávila víc než rok.

Revizní znalecký posudek zadal soud, zpracovávali ho znalci z olomoucké fakultní nemocnice. Posudek by měl objasnit rozpory mezi posudkem obžaloby a posudkem obhajoby. Posudek obžaloby zpracovávali lékaři Radek Matlach a Jiří Závodský. Matlach před soudem vypověděl, že všechny údajné oběti zemřely v důsledku vysoké dávky draslíku. Posudek zadaný obhajobou zpracovával Zdeněk Šňupárek z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ani u jednoho z pacientů neshledal, že by zemřel kvůli vysoké dávce draslíku, úmrtí podle něj byla očekávaná.

Psychiatr Michal Hessler na začátku prosince u soudu řekl, že Marešová netrpí žádnou duševní poruchou a není pro okolí nebezpečná. „Neshledal jsem žádnou duševní chorobu ani jiné forenzně významné duševní poruchy, ani v době vyšetření, ani v době, kdy mělo docházet k žalovaným skutkům,“ řekl Hessler. Psycholožka už dříve zpochybnila, že by Marešová zabíjela kvůli tomu, aby si ulehčila práci, jak tvrdí obžaloba.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší údajné oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Marešová už na začátku líčení vinu odmítla. Hrozí jí až doživotní vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?