V Kladně vznikne údajně největší vzdělávací středisko pro zubaře

29. 8. 2013 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
V bývalých kasárnách Lidice v Kladně do roka vznikne největší vzdělávací středisko pro zubaře v České republice. Oprava objektu a jeho vybavení přístroji vyjde na částku mezi 18 a 20 miliony korun. Novinářům to řekl Jiří Pekárek, jehož společnost v kasárnách od roku 2009 provozuje zubní pohotovost. Pekárek byl v letech 1991 až 2008 prezidentem České stomatologické komory.


Podle Pekárka v hlavní budově kasáren vznikne posluchárna pro 30 lidí, deset výukových zubařských křesel a moderní laboratoř. V plánu je, že se tam bude moct vzdělávat až 150 zubařů, kteří budou získávat teoretické znalosti a budou tam chodit i na stáže v ordinacích.

Pekárkova vzdělávací společnost pro zubaře se jmenuje Dentální učení Kladno. „Loni jsme byli počtem akcí první v České republice a počtem účastníků našich vzdělávacích akcí druzí za Českou stomatologickou komorou, což je velmi dobrý výsledek. To by se z valné části mělo přenést sem do vzdělávacího centra,“ podotkl Pekárek.

Městská zubní pohotovost loni podle Pekárka ošetřila přes 6000 pacientů. V letošním prvním pololetí bylo akutně ošetřeno přes 3200 lidí, meziročně o 500 více. Kromě toho tam jsou zaregistrovaní i běžní pacienti.

Kvůli zvyšující se poptávce pohotovost rozšiřuje ordinační hodiny. Nově bude mít v neděli otevřeno od 10:00, uvedl na tiskové konferenci primátor Dan Jiránek (ODS). Nyní je otevírací doba ve všední dny od 08:00 do 16:00, v sobotu a o svátcích od 08:00 do 14:00 a v neděli do 20:00.

V areálu kasáren se plánuje také vznik vysokoškolského kampusu kladenské fakulty ČVUT. Tato přestavba kasáren bude stát 80 až 90 milionů korun. Další desítky milionů korun bude muset investovat vysoká škola, která potřebuje v největším středočeském městě zvětšit prostory, protože by zde podle plánů mělo studovat kolem 3000 lidí.

Podle Jiránka i Pekárka tím vznikne ucelený komplex, který budou moci vzájemně využívat vysoká škola i zubaři. „Je to jedna z neúspěšnějších spoluprací, která se nám povedla,“ řekl Jiránek.

O opravách kladenských kasáren se mluví už mnoho let. Město původně počítalo s tím, že by tam mohla vzniknout univerzita pro zubaře. Nakonec z toho zatím sešlo, protože na to nebyly dotace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?