V Kladrubech vyzkouší přístroj, který vozíčkářům umožní chodit

29. 11. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Rehabilitační ústav Kladruby na Benešovsku vyzkouší přístroj, který lidem upoutaným po úrazu na invalidní vozík umožní vstát a chodit. Zařízení původně určené pro vojenské účely má sloužit k rehabilitaci pacientů s poraněním míchy.


Ústav má o pořízení takzvaného robotického exoskeletu velký zájem, řekl ČTK jeho ředitel Josef Hendrych.

Figuranti z řad pacientů přístroj vyzkoušejí v pátek v rámci odborné konference. „Je to premiérové předvedení této zdravotnické pomůcky v České republice. Zatím jsou v Evropě v rehabilitačních ústavech pouze tři takové výrobky,“ uvedl Hendrych. Zařízení má podle něj přispět k tomu, aby lidé s poraněním míchy mohli vést aktivní život.

Přístroj má zahraničního výrobce, cena prvních modelů se podle Hendrycha bude pohybovat kolem 1,5 milionu korun. „My se to k nám pokoušíme dostat už dva roky. Ale teprve teď se začíná budovat obchodní a servisní síť,“ poznamenal.

Bionické obleky už podle Radima Celeckého ze servisní společnosti nepatří jen do akčních filmů. Zařízení mělo původně sloužit k vojenským účelům - aby voják mohl nést těžší náklady a mohl se přesouvat na větší vzdálenosti. „Dnes slouží pacientům. Zpráva o tom, že v robotickém exoskeletu je možné ujít maraton, obletěla nedávno svět,“ uvedl Celecký.

Pacient si navlékne zařízení přes oblečení. S pomocí francouzských holí může vstát. „Přístroj přenáší svou vlastní váhu na zem, takže pacient nenese žádnou zátěž. Za pomoci fyzioterapeuta pak může začít dělat jednotlivé kroky,“ uvedl Celecký.

Podle Hendrycha by léčba s tímto přístrojem měla být úspěšnější. „Pro mě je to první krok k něčemu velkému,“ uvedl. Zařízení podle něj ve světě vyzkoušelo kolem 150 pacientů a všichni dostali novou motivaci a začali se na svou léčbu dívat optimisticky. „To je hrozně důležité pro další vývoj rehabilitace,“ podotkl Hendrych. Díky bionickému obleku se podle něj pacientům zpevňuje celé tělo. „Je přirozené, když člověk chodí po dvou, ne když celý den sedí,“ dodal.

Rehabilitační ústav Kladruby poskytuje komplexní rehabilitační péči klientům s těžkým poškozením pohybového a nervového ústrojí, zejména po úrazech a operacích. Jeho kapacita je 250 míst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?