V Kolíně opravili pavilon nemocnice, tendr prověřovala policie

31. 5. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V kolínské nemocnici dokončili rekonstrukci pavilonu N, v němž se nachází oddělení neurologie, ortopedie a klinické biochemie. Práce trvaly rok a půl a vyžádaly si 319 milionů korun, většinu zaplatila Evropská unie. Celá akce měla jedinou vadu na kráse - o tendr na zhotovitele se zajímala policie.


Žádné nesrovnalosti ale neodhalila, řekl ředitel nemocnice Petr Chudomel.

Ke středočeskému zdravotnictví se upíná pozornost v souvislosti s nedávným zatčením bývalého hejtmana Davida Ratha, který je stíhán kvůli přijetí úplatku. Předmětem zájmu detektivů jsou mimo jiné tendry ve středočeských krajských nemocnicích, především v příbramské a kladenské.

Podle Chudomela se policisté obrátili i na kolínskou nemocnici, ale už před rokem nebo rokem a půl. „Bylo prověřováno výběrové řízení na rekonstrukci tohoto pavilonu,“ uvedl. Podle něj z vyšetřování nevyplynul žádný výstup, což považuje za potvrzení toho, že se vše odehrálo standardně. Zakázku podle ředitele vyhrála společnost Geosan, a to v režimu otevřeného výběrového řízení. Po vypuknutí Rathovy kauzy podle něj kriminalisté v nemocnici nic neprověřovali.

Vazebně stíhaného Ratha, jenž v minulosti nechyběl při žádném slavnostním otevírání zrekonstruovaného zdravotnického objektu, při dnešním stříhání pásky nahradila pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD). Ocenila zejména to, že pacienti budou mít v novém pavilonu větší komfort. Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD) připomněl, že se nyní vedou o investicích ve středočeských nemocnicích polemiky. „Jsem přesvědčen, že zde v Kolíně byly investice vynaloženy správně a že všechno odpovídá realitě,“ prohlásil.

Kolínský starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín) ocenil, že se zlepšily vztahy kraje s městem. „Není na místě, abychom si investice záviděli,“ uvedl Rakušan, který se v minulosti dostal do sporu s Rathem mimo jiné kvůli fungování kolínského gymnázia.

Nemocnice do nového pětipodlažního pavilonu přemístila celé neurologické oddělení včetně iktového centra a ortopedické oddělení. V přízemí vzniklo nové oddělení klinické biochemie, propojené s přilehlým pavilonem hematologie potrubní poštou. Podle Chudomela se tím urychlí komunikace mezi klinickými obory a laboratořemi. „Dále zde bude zázemí pro lékaře, komerční zázemní pro pacienty - obchod, výdejna léků,“ dodal ředitel.

V nemocnici ještě dokončují pavilon dětského oddělení, uveden do provozu by měl být v září nebo říjnu. Kromě toho se chystá i oprava původního dětského a krčního oddělení za 180 milionů korun. Zatím byl vypsán tendr na zhotovitele a připravuje se soutěž na dodavatele technologie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?