V konžské provincii Katanga letos podlehlo spalničkám 320 lidí

17. 8. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie spalniček si v provincii Katanga na jihovýchodě Konga vyžádala od začátku roku životy 320 lidí. Virem této vysoce infekční choroby se tam letos nakazilo 20.000 lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na sdělení Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí Organizace spojených národů (OCHA).


Úřad zároveň upozornil, že nemoci zřejmě podlehly další desítky osob, které však nebyly podchyceny v oficiálních seznamech.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvádí, že epidemie, která sužuje provincii Katanga, vypukla v březnu a je nejhorší od roku 2011. MSF provádí vakcinaci proti spalničkám v nejodlehlejších částech Konga. V roce 2011 podle AFP naočkovala přibližně 1,5 milionu konžských dětí.

V roce 2013 bylo v Katanze registrováno 9400 případů nákazy spalničkami a následující rok už 12.000.
Podle OCHA se situace bude zhoršovat, mimo jiné i proto, že některé zasažené oblasti sužuje také cholera a podvýživa.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi obyvatelstvem trpícím nedostatkem potravin a nedostatečnou zdravotní péčí dosahuje úmrtnost na spalničky až deseti procent. Většina těchto úmrtí je podle organizace způsobena komplikacemi onemocnění, jako je zánět mozku, těžký průjem nebo závažné infekce dýchacích cest, například zápal plic.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé, virus se snadno šíří vzduchem. Mezi první projevy onemocnění patří kašel, zánět spojivek a rýma. Později se objeví vyrážka, která se šíří z obličeje na celé tělo. Proti nemoci neexistuje lék, lze jí ale předejít právě vakcinací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?