V krnovské nemocnici funguje dobrovolnická služba pro pacienty

27. 7. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dobrovolnická služba zatím funguje pouze na interním oddělení pro ženy v SZZ v Krnově. Pokud se služba osvědčí, mohla by se rozšířit i na další oddělení nemocnice. Jako hlavní cíl si dobrovolníci stanovili věnovat se nemocným pacientům a pokusit se změnit jim denní režim a pobyt v nemocnici.


„Snažíme se pomoci hlavně dlouhodobě nemocným pacientům. Ti jsou často několik týdnů až měsíců v různých nemocničních zařízeních a ztrácí pojem o realitě. Chceme jim pomoci narušit nemocniční stereotyp. Připomenout, že za zdmi nemocnice je normální život,“ řekla koordinátorka Dobrovolnického centra Slezské diakonie v Krnově Veronika Fofová.

Vhodného pacienta pomáhají vytipovat sestry. Jedná se třeba o staršího člověka, který už nemá rodinu, přátele nebo jeho rodina bydlí příliš daleko od zařízení.

Vozíme pacienty na sluníčko

„Zdravotní sestry vždy požádáme o přesun pacienta z lůžka na vozík a převezeme jej ven do areálu nemocnice. Někdy opravdu stačí odvézt nemocného na hodinku ven na sluníčko, uvařit kafe nebo si zahrát Člověče nezlob se,“ řekla Veronika Fofová.

Nemocnému dokáže tato návštěva změnit denní stereotyp. Alespoň na chvíli ho vytrhne z letargie a pacient přijde na jiné myšlenky.

„Zatím se setkávám hlavně s kladnými reakcemi pacientů. Ti jsou strašně vděční, že se mohou zase na chvíli podívat ven na sluníčko, poslechnout si zpěv ptáků nebo si koupit něco drobného v obchůdku,“ uvedla další z dobrovolnic Martina Dluhošová.

„V ošetřovatelské péči se čím dál tím více setkáváme s lidmi osamocenými, kterým se v době nemoci zvyšuje závislost na pomoci druhé osoby. To vyžaduje trpělivost, toleranci ze strany profesionálů i dobrovolníků. Pokud se takové pomoci pacientům během hospitalizace dostane, dojde k odstranění pocitu samoty, zbytečnosti a beznadějnosti,“ uvedla vrchní sestra interního oddělení SZZ Jana Havlová.
Přínos dobrovolníků spočívá především v jejich přítomnosti u pacienta. Právě dobrovolníci mají dost času na to, aby s pacientem sdíleli jeho těžké chvíle, ale také chvíle radosti.

„Návštěva dobrovolníka je asi 2 až 3 krát týdně. Problém je ten, že doba hospitalizace nemocných se zkracuje. A tak se stává, že když přijdou dobrovolnice na další návštěvu, je už pacient propuštěn domů nebo přeložen na jiné oddělení či na následná lůžka ve Městě Albrechticích. Myslím si, že pacienti rádi ocení každé vlídné slovo a čas, který dobrovolníci věnují naslouchání jejich potřebám, vyprávění z mládí, o rodině, o jejich nemoci. Tato pomoc bude velkým přínosem pro nemocnici a především pro pacienty. Je i pro nás zdrojem nových zkušeností,“ řekla Jana Havlová

Hledají se noví dobrovolníci

Dobrovolnickou službu vykonávají ve svém volném čase nejčastěji ženy v důchodu, nezaměstnané ženy evidované na Úřadu práce nebo třeba studenti při studiu.

„Zatím fungujeme jako dobrovolníci pro nemocnici pouze já a Martina Dluhošová. O službě se zatím neví. Rádi mezi sebe přivítáme nové dobrovolníky. Nemusíte být věřící a ani vzdělání není důležité. Dobrovolníkem do nemocnice může být kdokoli starší 18 let, s dobrým zdravotním stavem a čistým výpisem z Rejstříku trestů. Hlavně musíte mít chuť a zájem věnovat volný čas lidem,“ dodala Fofová.

Fungování dobrovolnického centra finančně podporuje město Krnov a dotace z Ministerstva zdravotnictví. Pro pacienty se z prostředků hradí nákup knih, časopisů, masážních pomůcek nebo stolní hry. Z příspěvků se zajišťuje pojištění dobrovolníků, příspěvek na MHD či zakoupení triček pro dobrovolníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?