V Libereckém kraji bude po 12 letech záchytka

15. 8. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchytnou stanici bude mít po 12 letech Liberecký kraj, na podzim ji otevřou v Krajské nemocnici v Liberci. Její zřízení dnes schválili krajští radní. ČTK o tom informoval mluvčí kraje Jiří Langer.


V Libereckém kraji fungovala záchytka do konce roku 2000. Provozovalo ji město Liberec, které na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů korun ročně. Liberec využil toho, že od 1. ledna 2001 přešla povinnost postarat se o opilce na kraje a záchytku zavřel.
Kraj v té době neměl na její provoz peníze a o podnapilé se od té doby musí starat nemocnice. Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Nováka (ČSSD) to nebylo dobré řešení. „Problémem při současné organizaci péče o intoxikované zůstává nepřiměřená zátěž personálu odborných pracovišť, především interních a chirurgických ambulancí, která jsou prioritně určena k ošetření pacientů s akutním poškozením zdraví,“ uvedl Novák.
Vytvoření záchytky tak pomůže zejména lékařům a zdravotním sestrám, kteří se s opilci setkávají denně. „Nejsme vybaveni na to, abychom agresivní pacienty pacifikovali. Bijí nám sestřičky a tak dále,“ popsal už dříve situaci lékařský ředitel v liberecké nemocnici Jan Mečl. Někteří opilci navíc narušují chod oddělení natolik, že se sestřička nemůže věnovat ostatním pacientům.
Kapacita záchytky bude deset míst. Bude ale sloužit jen pro Liberecko, Jablonecko a Turnovsko, pro ostatní části kraje se nic nezmění. „Vzhledem ke vzdálenostem jednotlivých částí kraje do Liberce bohužel není reálné, vzhledem k problémům jejich transportu, aby záchytná stanice systematicky sloužila pro celý kraj,“ řekl radní.
Záchytná stanice vznikne přestavbou bývalého plicního oddělení za 3,2 milionu korun. V budově v Husově ulici vytvoří samostatné okachlíkované pokoje s nerozbitnými dveřmi, kamerou chráněnou před zničením a mřížemi v okně. Zničit by neměli opilci ani postel, kterou zabetonují do podlahy.
Za jednu noc v nemocnici zaplatí opilec 2500 Kč. Před lety se za pobyt na záchytce platilo v Liberci 1500 korun, mimoliberecké jedna noc stála o 700 korun více.
Liberecký kraj dosud přispívá na ošetření opilců ročně pěti miliony korun, které rozděluje poměrem podle počtu obyvatel do jednotlivých nemocnic. Stejnou částku chce kraj platit i v příštích letech. Změní se jen způsob přerozdělování, kdy Liberec dostane i peníze, jež dosud kraj posílal do nemocnic v Turnově a Jablonci.
Ročně v Liberci přijmou přes tisíc opilců, v sousedním Jablonci jich bývá kolem 300, v České Lípě zhruba 550.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?