V Libereckém kraji odhalili celníci další případ pašování léků

3. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Celníci v Libereckém kraji odhalili další případ pašování léků z Polska používaných k výrobě pervitinu. V autě u Hrádku nad Nisou objevili 2540 tablet. Letošní rok je v tomto ohledu rekordní, od jeho začátku celníci už zajistili 31.610 tablet, to je více než dvojnásobek léků, které se podařilo zadržet za celý rok 2014.


Zabránili tím výrobě 2,2 kilogramu pervitinu, což představuje bezmála 14.700 dávek drogy. Hodnota zajištěného množství drogy by na černém trhu přesáhla dva miliony korun, řekl ČTK mluvčí krajského celního úřadu Martin Stočes.

Pašeráky léků odhalili celníci naposledy minulý čtvrtek, kdy nedaleko Hrádku nad Nisou zastavili vytipované auto s českou registrační značkou. „Dva muži ve věku 30 a 42 let hlídce sdělili, že si nic nevezou. Po prohlídce ovšem našli celníci u jednoho z nich igelitový sáček a v něm 2540 kusů tablet léku Cirrus, který obsahuje 120 miligramů pseudoefedrinu v jedné tabletě,“ doplnil Stočes.

Právě Cirrus je pro vysoký obsah pseudoefedrinu často používán k výrobě pervitinu. „Z množství, které se muž pokoušel propašovat, by bylo možné vyrobit 179,6 gramů této drogy a při běžné pouliční distribuci z tohoto množství uspokojit na 900 jejich uživatelů,“ dodal Stočes.

Policie odhaduje, že se ročně do Česka doveze z Polska kolem čtyř milionů tablet s pseudoefedrinem. Ten obsahují léky proti chřipce. V Česku se jejich prodej omezil, k dostání jsou jen na občanský průkaz. V sousedním Polsku jsou ale volně prodejné. Droga se z nich vyrábí v Česku, část nelegální produkce poté směřuje do Německa. Mezi německými uživateli je syntetická droga známá jako Crystal oblíbená, protože je relativně levná - cena pervitinu se tam pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2160 až 2700 Kč) za gram.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?