V Libérii ignorují zákazy kvůli ebole, mrtvá těla dávají na ulici

6. 8. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbuzní obětí nebezpečného viru ebola, který v západní Africe zabil již 887 lidí, údajně často ignorují pravidla stanovená liberijskou vládou, která mají pomoci zabránit šíření nemoci. Namísto toho, aby přiznali, že zemřel člen jejich rodiny a čekali na zdravotníky, kteří je umístí do karantény, se mrtvých těl raději zbavují tím, že je pohodí na ulici.


Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní představitele.

Největší problémy s virovým onemocněním hlásí právě Libérie, Sierra Leone a Guinea. V pondělí potvrdily druhý případ nakažení virem eboly i nigerijské úřady. Jedná se o lékaře, který ošetřoval Liberijce Patricka Sawyera, jenž zákeřné nemoci podlehl na konci července krátce po příletu do největšího nigerijského města Lagosu. Dnes úřady oznámily, že celkem nyní vykazuje symptomy nemoci osm lidí, kteří byli se Sawyerem v kontaktu. Liberijec s americkým občanstvím přiletěl do Lagosu 20. července, na letišti zkolaboval a po pěti dnech v nemocnici zemřel.

Liberijští představitelé v pondělí nařídili kremaci všech obětí. Spalování lidských ostatků není součástí liberijské pohřební kultury, těla se většinou ukládají přímo do hrobu, poznamenala BBC. Tento postup však podle liberijských úřadů vedl často k nechtěnému kontaktu s tělními tekutinami zesnulého a následnému přenosu viru.

Všichni příbuzní nakažených by rovněž měli být ve snaze o zastavení šíření viru umístěni do karantény. Snaží se tomu ale vyhnout a raději se zbavují těl, uvedl liberijský ministr informací Lewis Brown. V případě nahlášení úmrtí na ebolu se totiž obávají, co je čeká, a vzhledem k vysoké úmrtnosti považují umístění do karantény za „smrtící past“. „Snaží se proto odstranit těla ze svých domovů a nechávají je na ulici. Riskují tak, že se nakazí,“ uvedl liberijský ministr. „Žádáme obyvatele, aby těla nechali doma, my si je vyzvedneme,“ dodal.

V Africe se ebolou nakazili již dva Američané. První z nich je lékař Kent Brantly, který je již ve Spojených státech, kam ho na specializovanou kliniku v Atlantě dopravil letecký speciál. Brantlyho stav se zlepšuje. Do USA dorazila i zdravotnice a misionářka Nancy Writebolová.

Epidemie eboly vypukla v únoru v Guineji a hlavně kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se rozšířila i do Sierry Leone a Libérie.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?