V Libérii rodiny obětí eboly uplácejí, aby nemusely vydat tělo

13. 10. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé z týmů, které v Libérii jezdí vybírat těla obětí eboly, namísto nich vybírají peníze v podobě úplatků od rodin, které si nechávají vystavit falešné potvrzení, že jejich blízký zemřel z jiné příčiny. Pak si rodiny mohou nechat tělo a pohřbít ho podle místních tradic. To ale značně zvyšuje riziko dalšího šíření této smrtící choroby.


S odvoláním na místní obyvatele i zdravotníky o tom informoval zpravodajský server The Wall Street Journal.

Při epidemii eboly jsou přitom mrtvá těla jedním z hlavních zdrojů nákazy. Zpráva o uplácení týmů vybírajících těla tak naznačuje, že místní korupce může podkopávat mezinárodní snahu o zastavení epidemie.

Liberijské pohřby tradičně zahrnují umývání těla a vystavení po dobu až několika dní, kdy se scházejí příbuzní a přátelé, kteří zesnulého líbají, aby se s ním rozloučili. Pak je mrtvý pohřben - často na blízkém rodinném hřbitůvku.

Kromě touhy pohřbít svého blízkého v souladu s tradicemi hraje roli i skutečnost, že nemoc ebola s sebou nese společenské stigma - a lidé zhusta nechtějí přiznat, že jejich příbuzný zemřel právě na tuto chorobu.

Zdravotníci a humanitární pracovníci potvrzují, že se k nim donesly zprávy o tajných pohřbech místních obyvatel; nové hroby se v hlavním městě Monrovii objevují noc co noc.

Terénní sociální pracovník Vincent Chounse uvedl, že v předměstí Bardnersville na okraji Monrovie byl svědkem domlouvání prodeje falešného úmrtního listu nejméně čtyřikrát.

„Rodina prohlásila, že mrtvý nezemřel na ebolu. Sběrači mrtvol s nimi pak poodešli stranou a řekli, že jim můžou prodat potvrzení ministerstva zdravotnictví, že to nebyla ebola. Někdy chtějí 40 dolarů, jindy 50,“ dodal.

Vláda vydala dekret, podle nějž by každý, kdo zemře na ebolu, měl být zpopelněn. Jde jednak o opatření proti dalšímu šíření nemoci a také o reakci na skutečnost, že řada místních komunit odmítá pohřbívat těla obětí eboly, i když by se pohřeb konal s dodržením všech potřebných procedur proti přenosu nemoci.

Krematorium v Monrovii spaluje asi 60 těl denně, uvedla Agnes Van der Veldeová, která řídí týmy sběračů těl v rámci organizace Lékaři bez hranic (MSF). Podle jejích slov informovanost o nebezpečí přenosu viru eboly stoupá; přesto řada rodin nechce úmrtí na ebolu nahlásit, aby mohla zesnulého pohřbít po svém.

„Snažíme se postupovat s maximálním respektem. Ale nakonec to stejně končí tím, že jim vezmeme jejich zesnulého, uzavřeme ho do plastového pytle a odvezeme pryč,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?