V Libérii se po týdnech objevil další případ eboly

23. 3. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberijské úřady v pátek nahlásily první nový případ eboly za posledních několik týdnů. Informovala o tom mezinárodní zdravotní organizace Reportéři bez hranic (RSF).


„První pozitivní test byl ve středisku RSF v nemocnici Redemption,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí organizace v liberijském hlavním městě Monrovia. Předtím poslední nahlášený případ nového nakažení virem eboly v Libérii byl zaznamenán 5. března.

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě; je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje na ni lék, ani vakcína, ač některé se testují.

Epidemie vypukla v prosinci 2013 v Guineji a rozšířila se do Sierry Leone, Libérie, Nigérie, Mali a Senegalu. Do Evropy a USA dorazilo několik nakažených ebolou; většinou šlo o zdravotníky, kteří nemocné v Africe ošetřovali.

Dosud si současná epidemie eboly vyžádala na 10.150 obětí, nakažených je zatím hlášeno 24.590. Nejvíce osob, přes 4240, na ni zemřelo v Libérii, konkrétně v její metropoli Monrovii. Asi 3680 obětí zatím hlásí Sierra Leone a na 2215 Guinea.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?