V Libérii začali s testováním dvou vakcín proti ebole

3. 2. 2015 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V africké Libérii začalo testování dvou experimentálních vakcín proti ebole. V první fázi by mělo být pokusně očkováno asi 600 dobrovolníků, nakonec by jich ale mohlo být až 27.000. Při dosavadních zkouškách se prokázalo, že vakcíny nejsou pro lidi nebezpečné.


Epidemie eboly si dosud v západní Africe vyžádala téměř 9000 životů. Testování vakcín je součástí mezinárodní snahy zabránit tomu, aby se podobná epidemie opakovala, uvedla agentura AP.

Místní úřady čeká během očkování nelehký úkol. Mezi obyvateli totiž stále panují obavy, že by se při testovaní mohli ebolou nakazit. Jedním z prvních účastníků studie se stal třiačtyřicetiletý asistent lékaře B. Emmanuel Lansana. Dvě dávky vakcíny obdržel do pravé paže. I když jeho žena měla z testování strach, on na své účasti trval. „Všechny mé obavy mi vyvrátily, mé pochybnosti objasnily,“ uvedl po očkování Lansana.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se dosud ebolou nakazilo více než 22.000 lidí a z nich téměř 8900 nemoci podlehlo.

Proti ebole doposud neexistuje žádný oficiálně schválený lék a ani vakcína. Několik slibných preparátů je ale ve vývoji. V případě vakcín se od podzimu testují dvě látky - jedna je od společnosti GlaxoSmithKline a druhou společně vyrobily firmy NewLink Genetics a Merck. Právě tyto dvě vakcíny jsou nyní testovány i v Libérii. Třetí preparát, který vyvinula společnost Jansen patřící pod Johnson & Johnson, je v současné době ve fázi prvních testů na lidech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?