V Masarykově nemocnici v Ústí budou kvůli tragédii nové rentgeny

24. 10. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní (KZ) koupí dva rentgenové přístroje. Nahradí ty, které jsou mimo provoz v ústecké Masarykově nemocnici od tragického úmrtí pacientky. Krajští zastupitelé včera kvůli tomu zvýšili příspěvek pro KZ o devět milionů korun, což je odhadovaná cena jednoho přístroje. Vyšetřování případu převzali krajští kriminalisté.


Na osmdesátiletou ženu spadla část přístroje na radiodiagnostickém oddělení 12. října a pacientka zemřela. Krajská zdravotní, pod kterou nemocnice patří, odstavila provoz nejen dotčeného přístroje, ale i druhého od stejného dodavatele. „Odstavené přístroje jsou nahrazeny jedním přístrojem, který byl původně určen pro jiná vyšetření, a jedním zapůjčeným přístrojem. Všechny ostatní přístroje včetně CT a magnetické rezonance (NMR) fungují bez omezení,“ řekl ředitel zdravotní péče KZ Josef Liehne.

Nemocnice podle Liehneho provádí aktuálně polovinu celkového počtu vyšetření oproti tomu, kolik jich bylo před havárií. Přednost mají pacienti z urgentního příjmu a pacienti z lůžkových oddělení Masarykovy nemocnice. Pacienti s neakutním vyšetřením nemocnice posílá do ústecké kliniky. Čekací doba v Masarykově nemocnici je 30 až 45 minut. Pacientům z jiných měst, kteří přicházejí do odborných ambulancí, je doporučeno nechat si provést rentgenové vyšetření v místě bydliště a CD nebo DVD s nahraným rentgenem donést s sebou.

Krajská zdravotní podle náměstka hejtmana Stanislava Rybáka (KSČM) pořídí jeden nový přístroj z vlastního rozpočtu, na druhý už peníze nemá, proto radní doporučili zastupitelům schválit mimořádný příspěvek. „Cena jednoho se pohybuje okolo 7,5 milionu korun bez DPH,“ uvedl Rybák. „O způsobu pořízení jednoho rentgenového přístroje pro skiagrafické pracoviště radiodiagnostického oddělení ústecké Masarykovy nemocnice bude rozhodovat představenstvo na svém jednání ve čtvrtek,“ řekl ředitel KZ Petr Fiala. Nákup druhého přístroje bude podle něj zařazen do investičního plánu na příští rok.

Okolnostmi tragického úmrtí pacientky se zabývá policie. „Vyšetřování případu si převzali krajští kriminalisté,“ řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Znalec musí posoudit případné vady přístroje. „Bude se požadovat náhrada (za nákup dvou nových přístrojů) od toho, kdo nám to dodal,“ řekl Rybák.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?