V mimořádné akci VZP si dalo vyšetřit prsa téměř 27.000 žen

3. 12. 2013 6:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 27 000 žen pojištěných u Všeobecné zdravotní pojišťovny využilo mimořádného preventivního programu a přišlo od května do konce listopadu na mamografické či sonografické vyšetření prsou. Novinářům to řekl náměstek ředitele největší pojišťovny Petr Honěk. VZP na preventivní vyšetření rakoviny prsu dala 12,87 milionu korun, nejvíc žen přišlo na jihu Moravy, Vysočině a v Pardubickém kraji.


Zvýšený zájem o prevenci rakoviny prsu vyvolal příběh hollywoodské hvězdy Angeliny Jolie, která si kvůli vysokému riziku zhoubné nemoci dala nahradit prsa implantáty.

Ze zákona hradí mamografii zdravotní pojišťovny ženám od 45 let jednou za dva roky. Z mimořádného příspěvku si nyní mohly zaplatit mamografii ženy od 40 do 45 let, mladší sonografii a ženy nad 45 let si mohly zkrátit dvouletý interval na jeden rok.

Účast na vyšetření závisela na rozhodnutí žen, adresnou pozvánku nedostaly. OECD kritizuje ČR za to, že stále adresné zvaní na screening rakoviny nemá. Nemoc se tak zjistí později, kdy je hůře léčitelná. Důsledkem je vyšší úmrtnost na zhoubné nádory, než je průměr OECD.

Program cíleného zvaní ověřila letos na skupině 5000 žen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Na telefonické pozvání přislíbila účast na preventivní mamografii každá pátá z oslovených žen.

Projekt cíleného zvaní na screening rakoviny prsu, čípku, tlustého střeva a konečníku měly spustit zdravotní pojišťovny v září, podle zjištění ČTK se to letos už nepodaří. Dopisy na konkrétní adresy začnou pojišťovny rozesílat zřejmě počátkem příštího roku. Na projekt jdou evropské peníze, ČR je musí vyčerpat do pololetí 2015. Čím déle se start odkládá, tím kratší čas na čerpání zůstává.

V Česku se každý rok zjistí přes 6000 nových onemocnění rakoviny prsu a na následky zhoubné nemoci umírá kolem 2000 žen. Přitom bylo prokázáno, že pravidelným mamografickým vyšetřením, které lze v případě potřeby doplnit dalšími vyšetřovacími metodami, se dá zjistit většina nádorů už v samém počátku, tedy v době, kdy jsou dobře léčitelné. Úmrtnost díky screeningu může klesnout až o 30 procent.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?