V Moravskoslezském kraji výrazně přibylo lidí s černým kašlem

19. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští hygienici loni zaznamenali výrazně více pacientů s dávivým neboli černým kašlem. V Moravskoslezském kraji evidují devítinásobný nárůst nemocnosti proti roku 2013. Dávivý kašel jim byl loni nahlášen ve 216 případech, zatímco o rok dříve to bylo pouhých 25 případů.


Vyplývá to z informaci, které krajská hygienická stanice zveřejnila na svých webových stránkách www.khsova.cz.

V celé zemi bylo loni zjištěno 2518 případů onemocnění dávivým kašlem, což představuje nárůst oproti roku 2013 o 104 procent. V regionu loni nemocnost u černého kašle představovala 17,7 případu na 100.000 obyvatel, o rok dříve to byly pouhé dva případy.

Nejvíce nemocných podle hygieniků bylo na Frýdecko-Místecku, odkud byla nahlášena téměř stovka případů. Naopak nejmenší výskyt byl zaznamenán na Opavsku a Bruntálsku. Z hlediska věku byla nejvyšší nemocnost hlášena u lidí starších 15 let.

Černý neboli dávivý kašel je vysoce infekční onemocnění dýchacího traktu. Projevuje se záchvaty kašle trvajícími někdy i řadu týdnů. Záchvaty kašle jsou první jeden až dva týdny suché a dráždivé, pak nastupuje období typického, dráždivého kašle se zajíkáním a vykašláváním hlenů, které může trvat i déle než dva měsíce. V posledním stadiu záchvaty kašle pomalu ustávají.

Onemocnění může být doprovázeno zvracením, vysokou teplotou, celkovým vyčerpáním a ztrátou váhy. Pokud se u člověka objeví příznaky nemoci, měl by ihned vyhledat lékaře tak, aby v případě potvrzení onemocnění mohla být nasazená antibiotická léčba a zabránilo se dalšímu šíření nákazy.

Původcem onemocnění je bakterie nazvaná Bordetella pertusis, kterou se lze nakazit kapénkami pouze od člověka, který právě prodělává akutní onemocnění. Inkubační doba je nejčastěji sedm až deset dní.

Proti černému kašli se lze bránit očkováním, které se provádí u dětí v prvních měsících života a mezi pátým a šestým rokem následuje první přeočkování, druhé pak po dovršení deseti let. Imunita proti černému kašli přibližně po čtyřech až 12 letech po očkování postupně vymizí. Dospělí, kteří byli očkováni v dětství tak už nejsou proti černému kašli chráněni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?