V mostecké nemocnici našli dítě v babyboxu, za dva roky už třetí

11. 10. 2012 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
V babyboxu v Mostě včera našli zdravotníci odloženou holčičku. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Krajské zdravotní, která pět největších nemocnic v Ústeckém kraji provozuje, Jiří Vondra. Babybox začal fungovat v prosinci 2010, od loňského září je to třetí v něm odložené novorozeně. Je celkově deváté v Ústeckém kraji a 78. v Česku.


„Holčička je v současné době v intenzivní péči zdravotníků dětského oddělení,“ dodal mluvčí. Babybox je speciální schránka, ve které mohou lidé anonymně ponechat nechtěné dítě. Je vyhřívaný a krátce po odložení se dítěte ujmou zdravotníci.

V Ústeckém kraji naposledy dítě v babyboxu našli právě v Mostě letos v dubnu. Další schránky v kraji jsou v Kadani, Litoměřicích, Mostě, Teplicích, Chomutově, Děčíně a Ústí nad Labem. Jako první ji instalovala v roce 2007 kadaňská nemocnice a zachránila už dvě děti.

V mostecké nemocnici schránku instalovali v prosinci 2010, dnešní holčička je už třetím miminkem, které tam někdo odložil. „Pojmenoval jsem ji Jiřina na počest primáře Jiřího Biolka, jenž ač největší mně známý český žijící odpůrce babyboxů, pomáhá zachránit už třetí děťátko,“ uvedl zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess.

Stejný nebo vyšší počet děti zachránili zdravotníci v devíti z 51 nemocnic a sídel záchranné služby, kde už babyboxy jsou. Nejvíc odložených dětí našli ve zdravotnickém centrum v Praze-Hloubětíně (17) a Brně (11), babyboxy tam fungují od roku 2005. Zatím poslední je od konce července v Krnově. Do konce roku přibudou ještě v Havlíčkově Brodě a Novém Jičíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?