V Německu výrazně vzrostla spotřeba lékařského konopí

16. 9. 2016 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
V Německu v prvním pololetí výrazně vzrostla spotřeba konopí užívaného pro léčebné účely. Lékárny ho prodaly 61,8 kilogramu, zatímco ve stejném období loni to bylo 33,8 kilogramu, napsal týdeník Die Zeit. Zájem o léčebné konopí vzrostl ještě předtím, než začne platit zákon, který umožní jeho bezplatné poskytování.


Zvýšení objemu prodaného konopí potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, důvod pro téměř dvojnásobný nárůst neupřesnilo. Úřad také uvedl, že lékařské oprávnění k užívání sušených květů a výtažků z konopí jako prostředku pro tišení bolestí má nyní v zemi 647 pacientů. Převážně to jsou lidé trpící roztroušenou sklerózou nebo po těžkém úrazu.

V současnosti se v Německu léky z konopí prodávají ve specializovaných lékárnách výhradně na předpis a zdravotní pojišťovny na ně nijak nepřispívají. To by se mělo změnit v příštím roce s novým zákonem, podle něhož by stát náklady na konopné léky hradil. Normu ještě musí schválit poslanci, podpořily ji ale obě vládní strany a vstřícně se k ní staví i opozice.

Podle nového zákona by také Německo přestalo nakupovat lékařské konopí v zahraničí a začalo by se pěstovat přímo v zemi pod dohledem úřadů. Ty by měly dohlížet na kvalitu vyrobených léčiv a zároveň zajistit, že se nebude konopí zneužívat jako droga. Marihuana totiž zůstává v Německu nelegální a vláda na tom nechce nic měnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?