V Nemocnici Na Františku by mohlo vzniknout stanoviště záchranky

17. 5. 2019 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
V Nemocnici Na Františku, kterou od 1. ledna 2020 převezme pod svou správu od Prahy 1 hlavní město, by mohlo vzniknout stanoviště záchranné služby pro dvě sanitky. Na jednání magistrátního Výboru pro zdravotnictví, sport a volný čas to uvedla radní Milena Johnová (Praha sobě).


S přeměnou nemocnice, zejména rozšířením některých oddělení město počítá. Jednalo už se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), která schválila nemocnici 20 lůžek pro následnou péči. Johnová na jednání zopakovala, že by měla přibýt lůžka na oddělení rehabilitace a anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Město by tak navázalo na významný milník, v roce 1965 vzniklo v Nemocnici Na Františku první lůžkové ARO v tehdejším Československu. Rozšíření ARO by nyní mělo pomoci záchranné službě s umisťováním pacientů. O konkrétních možnostech nového využití nemocnice bude Praha ale teprve diskutovat.

Petr Fifka (ODS) na jednání výboru upozornil, že nyní by se magistrát měl zabývat především způsoby financování nemocnice. Ta je ve ztrátě zhruba 80 milionů Kč. Podle ekonomického náměstka Nemocnice Na Františku Jaroslava Pokorného se finanční pokles v současné době zastavil. Ztrátu přičítá především nejisté budoucnosti zdravotnického zařízení.

Pražský magistrát vytvoří do konce června příspěvkovou organizaci, která od Prahy 1 převezme provoz nemocnice. Příspěvkovou organizaci a jednání povede nový ředitel magistrátního odboru zdravotnictví Martin Ježek. Nemocnice bude přejmenována na Metropolitní nemocnici Na Františku a měla by být základním kamenem pro vytvoření metropolitního sdružení zdravotnických služeb.

Na převzetí Nemocnice Na Františku hlavním městem se zastupitelé dohodli v lednu 2018. Zaměřuje se na akutní lůžkovou péči. Kromě běžných úkonů nabízí například léčbu rakoviny prsu, ortopedickou péči či plasticko-estetickou chirurgii. Disponuje 139 lůžky. Ročně je v ní hospitalizováno zhruba osm tisíc pacientů. Více než 80.000 lidí je ročně ošetřeno v ambulancích.

Nemocnice Na Františku vznikla již v roce 1354. Na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. Patří mezi přední pracoviště v léčbě rakoviny prsu nebo ortopedie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?