V nemocnici Nový Bydžov kvůli nedostatku lékařů skončila JIP

4. 1. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na interním oddělení nemocnice v Novém Bydžově na Hradecku kvůli nedostatku lékařů skončil provoz jednotky intenzivní péče (JIP). Pacienti potřebující hospitalizaci na JIP budou od 1. ledna ve spolupráci se záchrannou službou převáženi do nemocnice v Jičíně a do hradecké fakultní nemocnice.


ČTK o tom informoval ředitel Oblastní nemocnice Jičín Tomáš Jedlička. Bydžovská nemocnice patří kraji a organizačně spadá pod nemocnici Jičín.

Bydžovská JIP měla tři lůžka a léčili se na ní pacienti například s dechovými obtížemi, lehčím srdečním selháním, otokem plic či při komplikacích cukrovky. Nejednalo se o takzvanou pooperační JIP. Veškeré vybavení JIP zůstane k dispozici interně, která rozšíří příjmovou a pohotovostní ambulanci. Na interním oddělení bude dál pracovat i personál JIP.

Jedlička připustil, že veřejnost v sedmitisícovém Bydžově bude možná vnímat zrušení JIP negativně. „Jsem přesvědčen o tom, že intenzivní péče bude pro občany dobře zajištěna, i když v jiném místě,“ uvedl. Dodal, že trendem moderní medicíny je koncentrace akutní péče do větších nemocnic, které mají širší diagnostické a terapeutické možnosti. Na péči o pacienta se v nich může podílet více lékařů různých odborností.

Záměrem bydžovské nemocnice je v budoucnu také vybudovat takzvaná expektační lůžka, která by sloužila k ošetření méně závažných stavů s několikahodinovou ošetřovací dobou bez nutnosti hospitalizace. Nyní je v bydžovské nemocnice vedle interny také léčebna dlouhodobě nemocných, rehabilitace, radiologické oddělení, plicní a chirurgická ambulance a lékařská pohotovost.

Zdravotnictví v kraji se s nedostatkem lékařů potýká již delší dobu, kraj za kritickou označuje jejich věkovou strukturu. „Nyní máme 21 procent lékařů ve věkové kategorii nad 60 let, v kategorii 50 až 59 let je to 24 procent lékařů,“ uvedla nedávno krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková. Podle ní po odchodu některých starších lékařů není možné sehnat náhradu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?