V nemocnici teď dokáží mluvit s neslyšícími

13. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Tablet jako pomůcku při komunikaci s neslyšícími pacienty mohou od minulého týdne používat zdravotníci ve strakonické nemocnici. „Tato pomůcka bude přes Skype zprostředkovávat zdravotníkům a neslyšícímu pacientovi, případně rodinnému příslušníkovi, tlumočníka znakového jazyka, a to díky službě online tlumočení,“ tvrdí ředitel nemocnice Tomáš Fiala.


Tablet převzal 30. dubna za přítomnosti zaměstnanců nemocnice z rukou zástupce Agentury pro neslyšící, koordinátora projektu Davida Trávníčka.

Jak jste tablet získali?

Zdravotnické zařízení získalo pronájem tabletu zdarma od Agentury pro neslyšící (APPN) v rámci realizace projektu Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící s využitím komunikačních technologií. Vznikl za podpory ministerstva zdravotnictví.

Co si od tohoto kroku slibujete?

Cílem projektu, který vznikl díky charitativním adventním koncertům České televize pořádaným v roce 2012, je zlepšení komunikace neslyšících ve zdravotnických zařízeních.

Komu je určen?

Projekt je zacílen na osoby neslyšící a osoby s vážným postižením sluchu všech věkových skupin. Online tlumočnická služba NONSTOP je založena na tlumočení do znakového jazyka „na dálku“. Tlumočník se nachází na jiném místě než klient, takže je možné jeho tlumočení využít i z druhého konce republiky. Podstatou je možnost přenosu znakového jazyka prostřednictvím webkamery a zároveň přenos mluvené řeči prostřednictvím běžného telefonu. Z vybraných peněžních darů bylo zakoupeno více než 100 tabletů, které v současné době putují do vybraných nemocnic.

Tablet ale také pomůže vašim zdravotníkům.

S tím počítáme. Znakový jazyk umí minimální počet zdravotníků. Neslyšící pacienti proto velice často nejsou dostatečně přesně informováni o svém zdravotním stavu, o postupu léčby, či o režimových doporučeních. Nově je zde pomoc v podobě projektu Bezbariérové nemocnice pro neslyšící, který využívá online tlumočnickou službu. Díky online tlumočení do znakového jazyka a díky vybavení nemocnice tabletem, na kterém se bude tlumočení do znakového jazyka zobrazovat, se nemocnice stává pro neslyšící pacienty komunikačně přístupnou. Pokud se nyní lékaři nebo sestřičky setkají na oddělení s pacientem či s příbuznými, kteří mají vadu sluchu anebo vůbec neslyší a je nezbytné s nimi rychle a účinně komunikovat, zprostředkují komunikaci za pomoci přenosu obrazu přes tablet tlumočníci do znakové řeči.

Jak jste tedy s neslyšícími pacienty nebo jejich příbuznými komunikovali?

Dosud byly takové případy řešeny tak, že si pacient přivedl svého tlumočníka, či musel být tlumočník do znakové řeči fyzicky přivolán. Neslyšící tak byli odkázáni na volný čas tlumočníka a v případě akutních potíží neměli tlumočníka zajištěného téměř nikdy. Služba v rámci tohoto projektu je k dispozici 24 hodin denně a sedm dnů v týdnu. Nepřetržitě tedy může pomoci v situacích, kdy je nezbytné se rychle domluvit.

Kde je zařízení pro neslyšící k dispozici?

Tablet pro online tlumočení je ve strakonické nemocnici umístěn v recepci pavilonu chirurgických oborů, odkud si jej mohou zdravotníci ze všech oddělení v případě potřeby v kteroukoliv denní či noční dobu vypůjčit. Usnadní se tak, urychlí a zkvalitní komunikace s neslyšícími a nedoslýchavými pacienty. Díky tabletům v nemocnicích budou určitě neslyšící i zdravotníci rádi, že jazyková bariéra bude prolomena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?