V nemocnici v Kyjově začne ve středu kontrola

18. 10. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V kyjovském špitále už spory řeší i hejtman. Napomoct mu má kontrola. Odboráři ji vítají. Hašek doporučil stáhnout trestní oznámení.


Nespokojení zaměstnanci, vznik nových odborů, vyhazov několika lékařů i trestní oznámení. Tak vypadá situace v kyjovské nemocnici v posledních měsících. Zabývat se jí začal už i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který tam včera přijel na návštěvu.

„Chci, aby tato nemocnice i nadále poskytovala pacientům kvalitní péči. Je to páteřní nemocnice Jihomoravského kraje a my s ní počítáme i do budoucna,“ ujistil hned na úvod Hašek. Ten se v Kyjově sešel s vedením nemocnice, zástupci všech čtyř odborových organizací, se zaměstnanci i s lidmi z občanského sdružení Občané za nemocnici Kyjov a z obcí na Kyjovsku.

„Získal jsem celou řadu konkrétních informací, které využiji v příštích dnech při přípravě rozhodnutí, jak v kauze kyjovské nemocnice pokračovat. Jako handicap nynějšího vedení nemocnice vnímám především vnitřní komunikaci se zaměstnanci,“ řekl Hašek.

Zúčastněné strany přitom setkání hodnotily spíše kladně. Například starosta Bzence Pavel Čejka označil jednání za korektní. „Každý měl možnost říct svůj názor. Hejtmanovi jsme opět zopakovali, že trváme na tom, aby byla v Kyjově zachovaná komplexní lékařská péče i do budoucna a aby se zachoval personál,“ sdělil Čejka.

Že příjezd hejtmana splnil účel, si myslí i ředitel nemocnice Josef Pejchl. „Záměrem návštěvy bylo, aby si hejtman udělal obrázek, zmapoval situaci, získal informace, a toho se dosáhlo. Nyní má přehled,“ domnívá se Pejchl.

Zástupkyně nově vzniklých odborů v kyjovské nemocnici Monika Hálková sice doufala, že od Haška uslyší rozhodnutí, které bude ve prospěch odborářů, jak ale uznala, s tím, že by takové rozhodnutí přišlo už nyní, spíše nepočítala.

„Chápu, že hejtman potřebuje prostor k tomu, aby se mohl vyjádřit. Situace v nemocnici je ale stále stejná, zaměstnanci mají strach a cítí nejistotu,“ doplnila Hálková. Podle ní mají nové odbory podporu zaměstnanců, ale především vedoucí pracovníci se k nim stále nechtějí přidat. „Protože by byli okamžitě sesazeni,“ vysvětluje si to Hálková.

Hejtman Michal Hašek v nemocnici oznámil, že ji už od devatenáctého října čeká veřejnosprávní kontrola. „Budeme hodnotit práci nejen bývalého vedení, ale i současného ředitele. Zhodnotíme jak ekonomické záležitosti, tak i dodržování právních předpisů a fungování nemocnice jako takové,“ sdělil.

Z výsledků kontroly a dalších jednání pak vznikne návrh, který Hašek společně s radním pro zdravotnictví Oldřichem Ryšavým předloží krajské radě. Podle Ryšavého je ale zatím o personálních změnách předčasné mluvit. Martina Hýžová z občanského sdružení Občané za nemocnici Kyjov plánovanou kontrolu vítá. „Bereme ji jako přínos a doufáme, že se při ní ukáže pravda,“ řekla.

Podle informací, které se podařilo Hodonínskému deníku Rovnost získat, doporučil Hašek řediteli Pejchlovi, aby stáhnul trestní oznámení na odboráře. Po nich přitom vedení nemocnice požadovalo nejen omluvu, ale i finanční odškodnění.

„Nejdříve musíme prověřit, jestli taková možnost je. Stažení se nebráním. Je ale potřeba, aby se k věci postavila pozitivně i protistrana,“ uzavřel Pejchl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?