V nemocnici v M. Lázních začala fungovat lékařská pohotovost

3. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnici v Mariánských Lázních zahájila dnes provoz lékařská pohotovost, provoz rozšířila i chirurgická ambulance. Na chod těchto služeb přispěly Karlovarský i Plzeňský kraj a také město Mariánské Lázně.


Spádovou oblastí pohotovosti bude kromě Mariánskolázeňska také Tachovsko, kde nemocnice s akutní péčí chybí. Personální zajištění pohotovosti trvalo tři měsíce, řekla ČTK lékařka mariánskolázeňské nemocnice Věra Procházková.

„Můžu říct, že nám trvalo tři měsíce, než jsme se domluvili s lékaři. A takové to zdravé jádro jsou v podstatě lékaři z ambulancí přímo z tohoto střediska, protože praktičtí lékaři nám povětšinou tuto službu odmítli. Teď máme nasmlouváno 11 lékařů a 13 sestřiček,“ uvedla Procházková. Obě služby budou fungovat ve všední dny od 07:00 do 21:00 a o víkendu od 09:00 do 21:00.

Provozování pohotovosti bude nemocnici letos stát přes 7,5 milionu korun. Mariánské Lázně, které v nemocnici vlastní podíl 14 procent, na provoz přispěly dva miliony korun. Karlovarský a Plzeňský kraj shodně pohotovost podpořily částkou 1,2 milionu korun. Smlouvu s nemocnicí zatím kraje uzavřely na jeden rok.

Plzeňský kraj nemocnici podpořil především proto, že jednu třetinu jejích pacientů tvoří obyvatelé Tachovska. „V loňském roce jsme vypsali veřejnou zakázku na 5,2 milionu korun na zajištění lékařské pohotovosti na Tachovsku a nepodařilo se nám to zajistit. Na Tachovsku prostě není tolik lékařů. Nemocnice v Plané se zavřela v roce 2003 a od té doby občané Tachovska akutní péči citelně postrádají,“ uvedla radní Plzeňského kraje Milena Stárková. Po otevření pátého výjezdního stanoviště záchranné služby je tak pohotovost v Mariánských Lázní dalším krokem pro zlepšení dostupnosti lékařské péče v regionu.

O zajištění lékařské pohotovosti začaly Mariánské Lázně jednat zhruba před rokem. Spád věci nabraly poté, co většinový podíl odkoupil spolumajitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem Jakub Zavoral. Dalším krokem v rozvoji lékařské péče v Mariánských Lázních by podle Zavorala mělo být zajištění akutní interny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?