V nemocnicích Karlovarského kraje od ledna mění úhradu poplatků

30. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti v Karlovarské krajské nemocnici, kterou tvoří nemocnice v Sokolově, Chebu a v Karlových Varech, budou muset od ledna zaplatit regulační poplatky, teprve mohou žádat kraj o jejich úhradu.


Dosud kraj peníze nevybíral, pacienti na místě podepsali, že souhlasí s darem. Ke změně systému kraj přimělo ministerstvo vnitra, když ho označilo za nezákonný, oznámil ČTK hejtmanův náměstek Petr Navrátil (ČSSD).

Karlovarský kraj měl pro letošek na poplatky vyčleněno asi 30 milionů korun, zhruba stejnou částku navrhuje na příští rok.

Ve všech třech nemocnicích, a také v léčebně dlouhodobě nemocných v Nejdku, budou od ledna k dispozici formuláře se žádostí o úhradu regulačních poplatků. Pacienti je vyplní, vypíšou do nich číslo svého účtu a odevzdají do zvláštních boxů. Po přezkoumání žádosti jim kraj peníze poukáže na účet, uvedl Navrátil.

„Vlastně jsme převzali systém uplatňovaný Plzeňským krajem. Kdybychom změnu neprovedli, mohlo by ministerstvo usnesení zastupitelstva o úhradách poplatků zrušit,“ poznamenal náměstek.

Stejný systém, jenž Karlovarský kraj zavede od příštího roku v nemocnicích, už platí pro úhradu poplatků v téměř stovce lékáren v kraji. I v nich musejí lidé za recepty a položky na nich nejdříve zaplatit. Teprve potom odešlou na kraj žádost o proplacení.

U lékáren kraj přistoupil k tomuto řešení proto, že má jedinou lékárnu v Karlových Varech. Pro mnoho lidí byla ovšem nedostupná, navíc nápor pacientů nezvládala.

Karlovarský kraj už letos vydal od února do konce října na úhradu regulačních poplatků zhruba 15,6 milionu korun. Předpokládá se, že do konce roku to bude kolem 18 milionů. Od 1. září, kdy začal kraj hradit poplatky ze všech lékáren v regionu, rada kraje schválila 7594 žádostí doručených lidmi.

Z toho se 42 žádostí vrátilo z bank s tím, že účet žadatele neexistuje. Regulační poplatky z lékáren tedy byly proplaceny 7552 žadatelům.

Karlovarský kraj už přišel letos do konce července kvůli nižší daňovým výnosům o téměř 120 milionů z původně očekávané 1,18 miliardy korun, a proto vyhlásil úsporná opatření. Pro příští rok očekává propad v daňových příjmech přes 260 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?