V nemocnicích na Vysočině se loni narodilo 5154 dětí

8. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích na Vysočině se loni narodilo 5154 dětí. Podle Jitky Číhalové z Českého statistického úřadu v Jihlavě to je o 234 víc než v roce 2013. Nejvíc novorozenců přišlo na svět v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Uskutečnilo se tam 1364 porodů, při kterých se narodilo 1379 dětí, z toho 15 párů dvojčat.


Jen 570 dětí se naopak narodilo v pelhřimovské nemocnici, zjistila ČTK u mluvčích nemocnic v kraji.

Podle Soni Měrtlové z krajského odboru zdravotnictví je počet porodů v havlíčkobrodské nemocnici nejvyšší v kraji dlouhodobě. „O důvodu můžeme zatím jenom spekulovat. Zřejmě budoucí maminky dají na doporučení známých a přátel, ale to je běžné i mimo zdravotnictví,“ soudí Měrtlová.

Kraj Vysočina podle Měrtlové loni zahájil spolupráci s Filozofickou fakultou Karlovy univerzity v Praze na pilotním projektu Psychosociální klima v porodnicích. Projekt je realizován ve všech porodnicích na Vysočině a v porodnici Fakultní nemocnice Plzeň, později by měl být rozšířen i na další krajská zdravotnická zařízení v Česku. Jeho součástí je zjišťování spokojenosti rodiček při pobytu v porodnici.

Kraj má k dispozici data za loňský rok, která by měla být vyhodnocena v polovině letošního roku. Ve výsledku se objeví i názory maminek ze všech porodnic v kraji na to, jak vnímají péči, prostředí i poskytované služby. „Pak budeme mít k oblíbenosti porodnic v kraji podložené údaje, zatím můžeme jenom spekulovat,“ uvedla Měrtlová.

Podle údajů z jednotlivých porodnic se loni na Vysočině narodilo 2671 chlapců, zatímco dívek o 190 méně. I o příčině této skutečnosti je podle Měrtlové možné jen uvažovat. „Možná proto, že muži nevydrží tolik a dříve umírají, ale to je opravdu holá spekulace,“ řekla se smíchem Měrtlová.

Havlíčkobrodská nemocnice má letos i další primát. Narodilo se v ní první letošní miminko na Vysočině. Prvenství patří malé Karolíně ze Žďáru nad Sázavou. Na svět přišla na Nový rok v 00:44, při porodu vážila 3070 gramů.

Rodiče loni na Vysočině vybírali pro děti hlavně tradiční česká jména. Mezi chlapci převažovala jména Jan, Jakub, Matěj, Vojtěch nebo Tomáš. Pro holčičky rodiče nejčastěji volili jména Anna, Barbora, Eliška, Kristýna nebo Tereza.

Do porodnic na Vysočině míří často i rodičky z jiných krajů i ze zahraničí. V Havlíčkově Brodě loni rodilo mimo jiné devět žen ze Slovenska. Do Třebíče přijely cíleně rodit například ženy z Anglie a Mongolska, které se krátce po porodu vracely zpět.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?