V nemocnicích na Vysočině v létě pokračují stavební práce

7. 7. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V některých nemocnicích na Vysočině o letních prázdninách pokračují stavební práce. V Havlíčkově Brodě vznikají nové pooperační pokoje, ještě v létě by měla začít rekonstrukce trafostanic. Pokračuje zateplení diagnostického pavilonu v Jihlavě, byly zahájeny projekční práce na výstavbu pavilonu chirurgických oborů v Nemocnici Třebíč.


Náklady, které zčásti pokryjí evropské dotace, dosáhnou desítek milionů korun. ČTK to řekla mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Stavební úpravy v havlíčkobrodské nemocnici by měly být dokončeny v polovině srpna. Na oddělení ARO a jednotce intenzivní péče chirurgických oborů vzniknou pooperační pokoje. Rozšíření obou oddělení si podle mluvčí nemocnice Petry Černo vyžádal zvyšující se počet operací. „Ročně se u nás uskuteční v průměru 9500 operačních výkonů a 1350 porodů. Pooperační pokoje, dospávací pokoje a lůžka JIP jsou plně vytížena,“ uvedla mluvčí.

Na podzim by mělo být hotovo zateplení třípodlažního diagnostického pavilonu jihlavské nemocnice. Součástí akce je i výměna oken a dveří. Podle energetiků ušetří nemocnice díky zateplení ročně asi 55 procent nákladů na energie. Nemocnice ročně vynaloží za všechny energie v diagnostickém pavilonu přes půl milionu korun. Teplo unikalo netěsnícími okny, nainstalované termoregulační ventily neměly stoprocentní účinnost. Celkové náklady na zateplení dosáhnou 15,5 milionu korun, z toho evropská dotace pokryje 45 procent.

Jihlavská nemocnice pokračuje v projekčních přípravách na rekonstrukci pavilonu interny, která bude jednou z nejvýznamnějších stavebních akcí v kraji. Oprava sedmipodlažního pavilonu, který je s kapacitou téměř 350 lůžek největší budovou v areálu nemocnice, by měla začít začátkem příštího roku.

Pavilon je v provozu od roku 1984, z toho do roku 1996 bez větších oprav. Vnitřní instalace jsou na hranici životnosti a je nutné je kompletně vyměnit. Výměna čeká vnitřní splaškovou kanalizaci, rozvody vody, vytápění, vzduchotechniku, elektroinstalace, rozvody technických plynů i sdělovací a slaboproudé rozvody.

Součástí rekonstrukce bude i zavedení klimatizace, kterou budova nemá, a vybudování bezbariérového přístupu. Vnitřek budovy bude mít nové dveře a prosklené stěny, podlahy a nábytek. V minulých letech byl pavilon zateplen, dostal nová okna a rekonstruovaly se výtahy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?