V nemocnicích už zase za svoje peníze

10. 6. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě od července bude konec proplácení poplatků za pacienty v krajských nemocnicích. "Návrh na zrušení projedná v pondělí krajská rada," řekla radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD). Pokud bude rada souhlasit, zastupitelé o ukončení proplácení poplatků rozhodnou ve středu 16. června.


Zlínský kraj letos vyčlenil na regulační poplatky 18 milionů korun. Vloni za ně ve svých nemocnicích zaplatil téměř 15 milionů korun. V rozpočtu na rok 2009 počítal s částkou 28,7 milionu korun. „Aktuální číslo nemáme, budeme jej mít až za pololetí. Ale pokud vycházíme z loňského čísla, pak předpokládáme, že za prvních pět měsíců letošního roku jsme zaplatili 6,25 milionu korun,“ uvedl mluvčí Zlínského kraje Milan Plesar.

Zároveň s doporučením zrušení proplácení poplatků Příleská připravuje i rozpočtové opatření. „To má zaručit, že peníze, které jsou v letošním rozpočtu na toto vyčleněné, zůstanou na odboru zdravotnictví a budou použity v této oblasti,“ doplnila radní.

Hejtmanství tak reaguje na závěry Evropské komise, podle nichž proplácení zdravotnických poplatků může být formou nedovolené veřejné podpory. „Myšlenky zrušení poplatků ve zdravotnictví se ale nevzdáváme. Budeme tlačit na zástupce sociální demokracie ve sněmovně, aby toto v budoucnu vyřešil zákon,“ dodala radní.

Kraje zatím utratily šest set milionů korun

Právě s návrhem na zrušení regulačních poplatků ČSSD vyhrála krajské volby na podzim 2008. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun.

Předsednictvo ČSSD se minulý týden dohodlo, že sociálnědemokratická vedení krajů se mají do 21. června rozhodnout, zda přestanou proplácet zdravotnické poplatky, nebo je budou proplácet všem bez ohledu na to, kdo zařízení zřizuje.

Hejtmanství vrací poplatky podobně jako řada dalších krajů formou daru, oproti ostatním regionům ale jen lidem do 18 let a nad 70 let, a to pouze za návštěvy ambulance a za pobyt ve čtyřech nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem. Lékárnám žádné dary neposkytuje. Hejtmanství zřizuje Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně, nemocnice v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti.

Regulační poplatky zavedl v roce 2008 bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Systém byl od té doby několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti.

Od třicetikorunového poplatku u lékaře jsou osvobozeny děti do 18 let. Po překročení ročního limitu 5000 korun vracejí zdravotní pojišťovny peníze zpět, děti a senioři mají limit poloviční.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?