ČTK to řekli mluvčí nemocnic. Hygienici hovoří o epidemii, výsledky rozborů budou mít ve středu odpoledne.
Podle dnešní zprávy ministerstva zdravotnictví bylo v Plzeňském kraji od pátku do úterý zaznamenáno celkem 133 případů onemocnění salmonelózou, hospitalizováno bylo 71 osob.
V plzeňské fakultní nemocnici zůstává 22 lidí. V pondělí po poledni jich tam na lůžkách infekční kliniky bylo 53. Dnes propustili do domácího ošetřování 26 pacientů, nikdo už nebyl hospitalizován či ambulantně ošetřen. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.
Dalších deset nakažených je podle mluvčího klatovské nemocnice Jiřího Kokošky v Klatovech, v pondělí jich bylo osm. „Včera večer přišel další muž a dnes dopoledne ještě jedna žena,“ řekl Kokoška.
Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí.
Výsledky rozborů, tedy informace o tom, jak se bakterie salmonely do jídla dostaly, budou mít hygienici ve středu. „Spíše později odpoledne, mezi 14:00 až 16:00,“ uvedl dnes ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V pondělí ráno hygienici provedli ve vývařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Rovněž odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který zachytili u jednoho odběratele.
Vývařovna distribuovala 140 porcí jídla nazvaného „špagety á-la carbonara“ s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem. Hygienici upozornili všechny odběratele, jichž jsou desítky.
Podobné případ se stal loni v září ve Zlínském kraji, kdy po konzumaci kuskusového nákypu s meruňkami onemocnělo salmonelózou 99 dětí a zaměstnanců mateřské a základní školy. Šetření hygieniků prokázalo nedodržení technologického postupu při přípravě tohoto pokrmu a závady v osobní hygieně.
Plzeňská vývařovna ZRTAS, která vyráběla 600 až 650 různých druhů jídel denně, je od pondělního rána zavřená. V pondělí prošla sanitací. Firma prodává jídla ve své jídelně a rozváží je do různých podniků v Plzeňském kraji. Netuší, odkud se bakterie do jídla dostala. Firma ale uvedla, že podle prvotních informací od hygieniků by mohla být z vajec. Tomašuk nedokázal říci, kdy se výroba obnoví. Rozhodující budou výsledky stěrů z prostředí. Pokud by byly pozitivní, tak by se musely provést ještě jednou po sanitaci. Pokud by stěry vyšly negativně, hygiena by dala souhlas k obnovení provozu.