V Nizozemsku jezdí za pacienty „andělé smrti“

2. 3. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Nizozemsku od včerejška fungují mobilní týmy pro eutanazii. Tuto službu začala s povolením vlády poskytovat nově vytvořená Klinika konce života, jejíchž šest lékařských týmů dojíždí za pacienty, kteří projeví přání odejít ze života a jimž odmítl asistovanou sebevraždu poskytnout ošetřující lékař.


Mobilní týmy, z nichž každý tvoří jeden lékař a jedna zdravotní sestra, začínají objíždět osoby, které si myslí, že splňují zákonná kritéria pro eutanazii, sdělila mluvčí Nizozemské společnosti pro dobrovolný odchod ze života (NVVE) Walburg de Jongová.

Právo na eutanazii mají Nizozemci ze zákona již deset let. Lékaři i zdravotnice prošli speciálním školením a služby budou poskytovat zdarma a po celém Nizozemsku. Podle de Jongové už o službu projevilo zájem 70 osob. NVVE, která tento projekt připravila a financuje, počítá s tím, že takto ukončí život ročně asi tisícovce lidí.

Projekt schválilo ministerstvo zdravotnictví, avšak výhrady má k němu vedení lékařského svazu KNMG. Svaz není obecně proti eutanaziím, ale poukazuje na to, že lékaři mobilní kliniky nebudou schopni seznámit se s případy dostatečně detailně a mohou se rozhodovat chybně. Společnost pro dobrovolný odchod ze života tyto obavy odmítá a poukazuje na zkušenost vybraných lékařů s eutanazií a jasný zákonný rámec.

Mobilní týmy budou moci zasahovat jen na osobní žádost pacientů, kteří musejí prokázat, že jsou si plně vědomi své situace. Lékaři nesmějí zasahovat na žádost příbuzných či známých pacientů. Nemocný i lékař musejí být oba přesvědčeni, že vyléčení již není možné. Lékař si navíc musí vyžádat dobrozdání nejméně jednoho kolegy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?