V Německu soudí lékárníka, jenž vydělal miliony šizením léků

14. 11. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V německém městě Essen včera začal soud s lékárníkem, který si přišel na miliony eur bezohledným šizením léků na rakovinu. Obžalován je z porušení zákona o léčivech, z podvodu a z pokusu o ublížení na zdraví. Za to 47letému muži hrozí podle agentury DPA až deset let vězení a zákaz výkonu povolání.


Velký skandál s léky propukl loni, když vyšlo najevo, že nyní souzený lékárník ve značně velkém rozsahu šidil při přípravě léky určené pro lidi nemocné rakovinou. Postiženo tak bylo přinejmenším 1000 pacientů a jen zdravotním pojišťovnám poskytujícím pojištění ze zákona vznikla škoda ve výši 56 milionů eur (přes 1,4 miliardy korun).

Postižení i široká veřejnost netrpělivě čekají, zda se během procesu dočkají vysvětlení celé aféry a zda se obžalovaný k obviněním konečně vyjádří. Doposud mlčí.

Podle prokurátorů obžalovaný v letech 2012 až 2016 snížil účinnou látku v lécích proti rakovině téměř 62.000krát. Jeho motivací bylo „získat podstatný zdroj příjmů“. Obžalovací spis obsahuje seznam 35 účinných látek, jichž podvodný lékárník nakoupil maximálně 70 procent ve skutečnosti požadovaného množství.

Během vyšetřování se zjistilo, že takto byli postiženi pacienti 37 lékařů, klinik a zdravotních zařízení v šesti spolkových zemích, většinou v Severním Porýní-Vestfálsku.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?