V novém tréninkovém centru mohou lékaři cvičit krizové situace

3. 6. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na modelu "umělého člověka", který má tep, krvácí, může i kýchat nebo kašlat a svaly se mu stahují v křečích, se budou lékaři učit týmové souhře při péči o akutně ohroženého pacienta. Nové tréninkové a vzdělávací centrum s modelem "umělého člověka" bylo otevřeno v areálu Nemocnice Na Bulovce.


Pro zdravotníky je připraveno 70 kurzů, při kterých se naučí řešit různé krizové situace, sdělila novinářům mluvčí centra Lucie Kocourková.

„Hlavní přínos je to, že by si lékaři a sestry mohli vyzkoušet něco, co v praxi se vyskytuje velmi raritně. Dokážou se potom na situace rozpomenout a lépe zaléčit reálné pacienty,“ zhodnotil přínos výuky na modelu primář kliniky anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Michael Stern.

„Když přijdete do simulační místnosti, říkáte si, že je to silikonová panna. Potom, jak začnete pracovat, vnímáte monitory, přístroje, zvuky, které znáte ze sálového provozu, první dojem ztratíte a začnete přemýšlet, jak zachránit pacienta,“ doplnil dětský lékař z kliniky anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Motol Tomáš Bačkai.

Model „cítí“ bolest a svaly se mu pro účely simulace mohou stahovat v křečích, doplnil k funkcím modelu Jiří Lukeš, člen vedení skupiny B. Braun, která soukromý projekt financovala. Simulátor může hlasem školitele také mluvit. Model sám rozpozná, jaký lék a v jakém množství dostal.

Lektor může zvolit předem připravené krizové situace, může je sám naprogramovat či do rutinních zákroků vložit složité zdravotní komplikace. Na modelu se tak dá cvičit například postup při zástavě srdce a bez ohrožení reálného pacienta i nutná souhra týmu.

Podobný model má od roku 2013 pražská záchranná služba, vedle dospělého modelu má i model novorozence. Podle mluvčí Jiřiny Ernestové je pro záchranáře reálný výcvikový systém nezbytný k nácviku resuscitace a dalších urgentních výkonů.

Součástí nového pracoviště jsou i dialyzační přístroje, na nichž sestry trénují péči o pacienty s onemocněním ledvin. V budově centra se v půli června otevře nové dialyzační středisko. O osm desítek dialyzovaných pacientů se bude starat personál, který sem přejde z původních prostor v areálu nemocnice, tedy šest lékařů, 15 sester a tři sanitáři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?