V novoměstské nemocnici chybí šest lékařů

15. 4. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Šest lékařů v současné době hledají v novoměstské nemocnici. Chybějí specialisté, kteří raději zamíří do nemocnic v metropolích, privátních klinik či do zahraničí.


„Potřebovali bychom minimálně dva lékaře na neurologii, nejlépe se specializovanou působností, popřípadě i absolventy,“ informovala ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková.

„Dále chybí jeden lékař- absolvent pro infekční oddělení a jeden pro gerontologii nebo pneumologii do sanatoria na Buchtově kopci. Po jednom absolventovi potřebujeme také pro obor klinické biochemie a radiologie,“ dodala ředitelka Palečková.

Zástupci kraje Vysočina se ve svých nemocnicích snaží získat potřebné odborníky, a to například i tak, že si je sami „vychovávají“.

„Už letos můžeme nabídnout bezplatné stáže. Vycházíme tak vstříc studentům různých oborů, kteří mají trvalé bydliště na Vysočině. Další nabídkou je poskytnutí stipendia a uzavření budoucí pracovní smlouvy pro lékařská, ale i nelékařská povolání, za podmínky, že student začne po ukončení školy pracovat v našich nemocnicích,“ sdělil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Studentovi lékařské fakulty může být poskytnuto stipendium kraje Vysočina ve výši pět tisíc měsíčně.

Dalším lákadlem má být náborový příspěvek za předpokladu, že pracovní smlouva bude uzavřena na nejméně pět let, přičemž výše příspěvku je v kompetenci ředitelů zdravotnických zařízení. Kraj Vysočina je ochoten na podporu nových lékařů, ale i sester či nelékařského personálu letos ze svého rozpočtu uvolnit milion korun.

„Lékařům můžeme nabídnout také možnost vykonávat předatestační praxe - akreditaci na vzdělávání lékařů má sedmnáct oddělení, anebo ubytování v naší ubytovně,“ dodala Věra Palečková.

Pracovní podmínky...

„Osobně jako hlavní problém nedostatku lékařů vidím pracovní podmínky. Dlouhé služby, tlak na získání atestace a nezřídka i podepsané smlouvy, že stráví deset let na konkrétním místě bez ohledu na změny životní či pracovní,“ myslí si o odlivu lékařů z malých nemocnic, ale i z Česka žďárský poslanec Jan Kasal (KDU - ČSL).

Zdravotní sestry v novoměstské nemocnici zatím nechybějí. Je to dáno i tím, že ji „zásobuje“ žďárská střední a vyšší zdravotnická škola, jejíž studenti tam absolvují odbornou praxi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?