V Olomouci už tisíckrát transplantovali dřeň

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Transplantacemi kostní dřeně dávají odborníci ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) novou šanci déle než 17 let.




Jubilejním tisícím pacientem je 36letý Roman Weiss z Olomouce, jemuž letos na počátku roku olomoučtí lékaři diagnostikovali akutní myeloidní leukemii. „Chemoterapie nepřinesla očekávané výsledky, proto jsme se dohodli na transplantaci, která je pro něj jedinou šancí na vyléčení. Vhodného dárce se nám nepodařilo nalézt ani v rodině nemocného, ani v českých registrech, našel se ovšem v německém registru dárců krvetvorných buněk. Pro pacienta i jeho rodinu to znamená novou naději,“ prozradil vedoucí lékař transplantačního centra Hemato-onkologické kliniky LF UP a FN Olomouc doc. MUDr. Edgar Faber, CSc.
„Velmi mě těší, že jsme tuto naději mohli dát už tisícovce našich pacientů a že se naše hemato-onkologická klinika úspěšností léčby řadí k předním evropským centrům,“ podotkl ředitel FNOL doc. MUDr. Roman Havlík, Ph. D.
„Když jsme téměř před 18 lety začínali s transplantacemi kostní dřeně v Olomouci, byl to velký posun v dostupnosti této léčby pro české pacienty. Nemocné jsme předtím byli nuceni posílat do Prahy nebo Plzně. Navíc výskyt těchto chorob narůstá a kapacita tehdejších pracovišť už nestačila,“ dodal přednosta Hemato-onkologické kliniky LF UP a FN Olomouc prof. MUDr. Karel Indrák, DrSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?