V olomoucké nemocnici leží další muž otrávený metylalkoholem

13. 11. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V olomoucké fakultní nemocnici leží od soboty sedmapadesátiletý muž s otravou metylalkoholem. Jeho stav je vážný, řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Během týdne je to již druhý případ otravy jedovatým alkoholem v Olomouckém kraji.


Policie také varovala obyvatele před podezřelým alkoholem ze smíšeného zboží v Nedvědově ulici v Olomouci. Souvislost s novými případy otrávených lidí v regionu policie vyšetřuje, uvedla krajská policejní mluvčí Marta Vlachová. Nikdo nový ve spojitosti s dalšími případy intoxikace obviněn nebyl. Kvůli kauze jsou v kraji tak i nadále stíháni tři lidé.

„Stav muže je vážný, je na dýchacím přístroji a v umělém spánku. V sobotu jej přivezla záchranná služba, v krvi měl 2,19 promile metylalkoholu. Muž je z Olomouce,“ uvedl Havrlant.

V prodejně smíšeného zboží v Nedvědově ulici v Olomouci byly objeveny podezřelé lahve s alkoholem. „Zjišťuje se nyní, zda má tento alkohol nějakou spojitost s posledními případy otrávených lidí,“ uvedla Vlachová. Policisté proto žádají zákazníky obchodu, kteří si tam lahve s alkoholem bez etiket a kolků zakoupili, ať kontaktují policii na lince 158. „V žádném případě tento alkohol nekonzumujte. Je zde podezření, že může obsahovat látku zdraví nebezpečnou,“ doplnila Vlachová.

V Olomouckém kraji na otravu metylalkoholem zemřelo pět lidí, dalších pět skončilo v nemocnici. První polovina případů pocházela ze září a všichni otrávení byli z Přerovska. Po dlouhé odmlce přijaly nemocnice na konci října další tři pacienty. Šlo o dva osmačtyřicetileté muže z Prostějova, kteří alkohol popíjeli společně. Vyvázli bez trvalých následků. Poté přijala olomoucká fakultní nemocnice s otravou metanolem také čtyřiapadesátiletého muže z Moravské Třebové, následně ho ale předala do péče psychiatrické léčebny ve Šternberku.

Minulé pondělí zemřel při převozu v sanitce třiapadesátiletý muž z Olomouce. Do rukou záchranářů se dostal ve chvíli, kdy začal kolabovat v ordinaci praktické lékařky. Pitva potvrdila, že příčinou úmrtí byla otrava metanolem v kombinaci s kardiovaskulárním onemocněním.

I kvůli novým případům otrav vydalo dnes olomoucké krajské policejní ředitelství výzvu, která znovu nabádá obyvatele před podezřelým alkoholem. „Máme informace o tom, že by se mohly někde takové lahve objevit. Lidé znovu vytahují své zásoby,“ podotkla policejní mluvčí. Konzumenti by se podle ní měli vyhnout především alkoholu bez etikety a kolku. Podobné lahve mají buď raději vylít, nebo si je nechat prověřit v laboratoři. Najdou je v Chudobíně na Olomoucku, na katedře analytické chemie přírodovědecké fakulty nebo v laboratoři Zdravotního ústavu v Olomouci.

Kvůli metanolové kauze jsou v kraji obviněni tři lidé, hrozí jim až deset let vězení. Je mezi nimi pětačtyřicetiletý majitel oseckého motorestu, k němuž patří i ubytovna. Odtud pocházely dvě z pěti obětí otrav v kraji. Kromě tohoto muže obvinili policisté v souvislosti s otravami metanolem také ženu z Brodku u Přerova, která podle policie závadný alkohol prodávala. Stíhají také třiačtyřicetiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Všichni jsou stíháni na svobodě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?